Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Solidaritate universitară cu Ucraina. Mii de refugiați au fost găzduiți în campusurile facultăților din România

De la momentul declanșării războiului din Ucraina, comunitatea universitară din România a fost implicată constant în sprijinirea refugiaților. Campusurile universitare din Suceava, Galați sau București au cazat mii de oameni, încă din prima zi în care Rusia a invadat Ucraina, 24 februarie 2022.

O serie de universități din România au oferit cazare în căminele studențești, au asigurat mese în cantine, au demarat campanii de donare de produse sau strângere de fonduri. Este și cazul Universității Politehnica București. S-au refugiat acolo persoane de toate vârstele, inclusiv copii și studenți. Mulți tineri au avut posibilitatea să își continue studiile aici, iar reprezentanții universității susțin că au făcut posibil acest lucru, simplificând procedurile, în condițiile în care unii dintre studenți au rămas fără acte.

Mihnea Costoiu, Rectorul UPB: Am avut la un moment dat 3.000 de refugiați în campus, cărora le-am asigurat cazare și masă, în mod constant, din resursele universității și, evident, dincolo de lucrurile normale, cazare și masă, a fost un dialog permanent cu ambasadele diferitelor țări la București. Până când primăria a preluat o parte dintre cheltuieli, toate acestea au fost suportate de universitate. Am avut până acum 10 zile refugiați în campus, ultimii dintre aceștia au primit de la primărie anumite facilități, niște apartamente sociale, pe care le-au primit și au părăsit universitatea.

Nu doar în București s-au mobilizat profesorii universitari

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a venit în sprijinul autorităților locale pentru a oferi ajutorul refugiaților care ajung pe teritoriul României prin punctul vamal din orașul Siret. Sunt sute de voluntari care s-au ocupat de ucrainenii care au călcat pragul Universității și nu au fost deloc puțini.

Mihai Dimian, Prorector Suceava: Noi am măsurat în nopți de cazare și sunt peste 10 mii de nopți de cazare în facilitățile universității și peste 5.000, atunci când am numărat înainte de finalul anului trecut în regim privat, inclusiv la mine acasă au stat refugiați, chiar s-au născut și doi bebeluși. După ce am distribuit ajutoare către centrele de refugiați, ne-am dat seama că cei care stăteau în sistem privat nu mai beneficiau de aceste ajutoare și am creat un centru, un fel de magazin pentru ei, unde puteau veni si alege ce aveau nevoie.

La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați au fost cazați poate cei mai mulți ucraineni. La un număr așa de mare, peste 55 de mii de zile-om de cazare, apar și povești impresionante.

Lucian Georgescu, Rectorul UDJG: Am avut foarte mulți copii care aveau nevoi. Nu poți să ții un copil într-o cameră, nici să-l scoți afară, pentru că era frig și, atunci, am adus colegi, inclusiv cadre didactice care organizau mici serbări și am reușit să îi ținem. Apoi, asta e interesant. O cameră în care aveam dulciuri, în primă fază i-am lăsat pe ei să se ducă să ia ce vor, dar apoi ne-am dat seama că trebuie un pic de ordine și după am hotărât ca fiecare copil să intre o singură dată pe zi, însoțit de cineva și avea voie să ia 5 dulciuri într-un coșuleț. Și aveau mare grija ce își luau.

Peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni au intrat, în acest an, în România, dintre care peste 112.000 au decis să rămână în țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE