Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asociațiile, sprijinul refugiaților ucraineni. Aproape două mii de oameni trec prin punctele de frontieră zilnic

Peste 3 milioane cinci sute de mii de ucraineni au intrat în România de când a izbucnit războiul. Un an de teamă, lacrimi, nesiguranță, fugă pentru a scăpa cu viață. La granițele cu România, ucrainenii au primit sprijin. De la ceai cald, o vorbă bună, mâncare, cazare și chiar un prim consult medical, dacă aveau nevoie. Peste un milion de refugiați au intrat în țara noastră prin vama Siret. Acolo au fost așteptați de voluntari și ONG-uri. A trecut un an, iar oamenii tot vin. Încă mai găsesc alinare.

Pe 24 februarie 2022, punctul de trecere a frontierei Siret a devenit un refugiu, salvarea ucrainenilor care fugeau din calea războiului. Astăzi, la un an distanță, nimic nu s-a schimbat. Cei aproape două mii de refugiați care ajung zilnic la noi în țară sunt întâmpinați de voluntari.

Pacient ucrainean: Eu am venit pe jos. Avem aici rudele. Stăm oleacă și venim înapoi acasă. Mă simt mai liniștită aici. Nu sunt atât de speriată și stresată.

Printre cei care întâmpină refugiații în Vama Siret se numără și Liviu. De profesie medic, el a venit în România din prima zi a războiului împreună cu soția și cu cei trei copii. El oferă servicii medicale de prim-ajutor semenilor săi. Zilnic are până la 20 de pacienți.

Liviu Acostacoi, medic voluntar din Ucraina: Am înțeles că este nevoie de ajutor și din prima zi, alături de alte organizații am început să acord un sprijin cu ce se putea, un sprijin chiar psihologic pentru refugiați. În primele zile era destul de greu de controlat și de înțeles ce se întâmplă.

Pratic, ceea ce vedeți aici, suntem dotați cu mai multe aparate necesare: cardiograf, defibrilator, pulsoximetru, tensiometru, glucometru. Deci, toată aparatura necesară pentru a examina un caz acut. Avem și medicamente pe care le folosim pentru acordarea unui ajutor.

Camelia, Gabriela și Aurora sunt membre ale aceleiași fundații. Ele au ajuns în vamă încă din a doua zi de război. La început aveau un cort și dorința de a ajuta.

Camelia Topală, coordonator, asistent social la Fundația Star of Hope: A fost destul de greu în acel cort. Apoi, într-un parteneriat cu Volunteer for Life am reușit să avem un container și Fundația Star of Hope, la ora actuală, oferă pentru refugiații din Ucraina un ceai cald, o cafea, avem dulciuri pentru copii, suplimente nutritive, avem chiar și supe calde.

Aurora Vatamaniuc, președintele Fundației Star of Hope: Îmi aduc aminte: unele familii m-au întrebat dacă pot să vină să aducă și oale cu sarmale să îi hrănească pe oamenii aceștia, care, pur și simplu, unii din ei au venit și în șlapi. Era foarte frig. Erau cu mâinile înghețate, așteptau la cozi.  

Gabriela Răducanu, director programe Star of Hope: Este extrem de dureros să vezi oameni care își împachetează întreaga viață într-o sacoșă, să vezi mame care nu știu cum să prindă mai bine mânuțele celor trei, patru, cinci copilași cu care au venit. 

De la îmbrăcăminte, la produse de igienă, lapte praf, scutece pentru copii, până la scaune cu rotile pentru persoane cu dizabilități, Fundația Star of Hope a pus la dispoziția refugiaților toate cele necesare.

Gabriela Răducanu, director programe Star of Hope: O a doua mare categorie de intervenție se referă la acele activități și servicii care să sprijine persoanele venite din Ucraina pentru a-și găsi un acasă temporar și pentru a se integra în societatea noastră. Sprijin de urgență emoțional, psihologic, informații, sfaturi despre drepturile pe care le-ar putea avea în România, serviciile pe care le pot accesa.

Peste un milion de refugiați au intrat în țară prin vama Siret în acest an de război. În toată această perioadă, ONG-ul a ajutat peste 45 de mii de ucraineni care au trecut prin vămile Albița, Sculeni și Siret.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE