Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

26 de oameni au fost condamnați pentru crime de război în Ucraina, într-un an de conflict

Publicat de: Euronews

Tribunalele ucrainene au judecat şi condamnat 26 de suspecţi de crime de război de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, până acum.

Aproape 300 de indivizi au fost puşi sub acuzare, a anunţat joi procurorul de legătură pentru Ucraina în cadrul Eurojust, Miroslava Krasnoborova, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Peste 71.000 de presupuse crime de război

Potrivit Miroslavei Krasnoborova, condamnările au fost date pentru infracţiuni ce includ violul şi crima, bombardarea clădirilor civile şi tratamente crude contra civililor.

De la 24 februarie 2022 până în prezent, Ucraina a înregistrat peste 71.000 de presupuse crime de război.

"Atrocităţile şi distrugerile cauzate de Rusiei sunt colosale şi nesfârşite. Milioane de oameni au fost forţaţi să lase totul în urmă. Atacuri masive cu rachete distrug infrastructura civilă şi mulţi şi-au pierdut viaţa în mod tragic. Aceste pagube nu pot fi reparate, dar ce putem face este să îi aducem pe cei vinovaţi în faţa justiţiei", a spus Krasnoborova.

Rusia neagă

Rusia a negat că a comis atrocităţi în Ucraina şi că acţiunile sale îi vizează şi pe civili.

Până în prezent, 296 de indivizi au fost puşi sub acuzare pentru crime de război, 99 de cazuri fiind în prezent judecate de tribunale din Ucraina.

Eurojust a creat, împreună cu Curtea Penală Internaţională (CPI), Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România şi Ucraina, o echipă de investigaţie comună (JIT) pentru crime de război comise în Ucraina. Această echipă şi-a început activitatea în 3 martie anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE