Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an de la invadarea Ucrainei: La Kiev au bătut clopotele și s-a intonat imnul național

Momentul 24 februarie este pentru totdeauna întipărit în conștiința colectivă a tuturor cetățenilor Ucrainei. Deși viitorul le este incert, locuitorii din Kiev nu și-au pierdut speranța.

În capitala Ucrainei, Biserica Sfântul Mihail a bătut clopotele la miezul nopții. Apoi a urmat intonarea imnului național, în timp ce afară erau expuse echipamente militare rusești distruse.

Kseniia, locuitoare din Kiev: „De fapt, am fost mai speriată în urmă cu un an, nu știam la ce să mă aștept atunci, a fost destul de îngrijorător. Dar astăzi suntem atât de încrezători în armata noastră încât sunt foarte liniștită. Nu știu ce va fi mâine, dar astăzi mă simt inspirată”.

Oamenii s-au plimbat prin Piața Independenței, în timp ce clădirile erau iluminate în culorile galben și albastru ale steagului ucrainean.

Mykhailo, locuitor din Kiev: „Nu mă tem de absolut nimic, aceste sentimente sunt diferite de cele pe care le aveam în urmă cu un an. În prezent, credem și mai mult în Forțele Armate ale Ucrainei, așa că ne suntem mai liniștiți”.

Locuitorii au recunoscut că au sentimente diferite față de acum un an. Deși mulți se arată încrezători și calmi, unii au trecut prin episoade de stres și depresie. 

Oleksandr, locuitor din Kiev: „Sincer vorbind, mă simt cam deprimat. Și cred că pe 24 mă voi duce undeva în afara Kievului, la o cabană, să mă odihnesc, pentru că, nu știu, din punct de vedere moral e ceva în neregulă, mă simt stresat”.

Războiul din Ucraina intră în cel de-al doilea an fără să se întrevadă un final. Rusia a fost izolată de Națiunile Unite în cadrul unui vot prin care s-a cerut retragerea forțelor sale din Ucraina. În același timp, liderii G7 urmează să decidă asupra unui ajutor suplimentar pentru regimul de la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE