Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii străzii suportă cu greu nopțile geroase, dar refuză cazarea în centrele speciale

11 oameni ai străzii au fost convinși să abandoneze trotuarele și să fie cazați în centre speciale din Capitală pentru a fi protejați de frig. De cealaltă parte, alte șapte persoane au refuzat ajutorul  în cea mai friguroasă noapte din acest an. Informațiile vin de la Direcția Generală de Asistență Socială, care în ultimele două săptămâni a avut 260 de intervenții pentru salvarea oamenilor fără adăpost.

Au fost împărțite ajutoare persoanelor fără adăpost care au refuzat cazarea

Joi noapte s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din acest an. -29 grade la Întorsura Buzăului, -24.4 grade la Brașov, -23.4 grade la Miercurea Ciuc,-17.0 grade Focșani, -16.8 grade la Brăila și -12 grade în capitală. Meteorologii spun că vremea se va încălzi ușor.

„Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi o noapte cu temperaturi minime ceva mai ridicate deoarece începând de sâmbătă seară, din regiunile nordice, treptat, cerul se înnorează și acest lucru ajută la creșterea temperaturilor, însă cu aceste înnorări așteptam și precipitații,” a explicat Diana Girgiu, meteorolog de serviciu.

În ultimele două săptămâni, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a împărțit pături, haine, bocanci, alimente și ceai persoanelor fără adăpost care au refuzat cazarea în centrele speciale.

„Din aceste 260 de intervenții în stradă, aproximativ 80 de persoane au fost cazate și am primit 167 de refuzuri, asta însemnând că am aplicat ajutor punctual în stradă,” a explicat Mihai Iacoboaia șef serviciu urgențe sociale, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.

De ce refuză oamenii străzii cazarea în centrele speciale?

Principalul motiv pentru care oameni ai străzii refuză cazarea în centrele speciale este respectarea regulilor. Asistenții social încearcă din răsputeri să-i determine să accepte un pat cald, condiționat însă.

„În orice centru, ca în orice unitate, exista niște reguli: fără un grad de alcoolemie ridicat, fără obiecte contondente, iar mulți dintre ei refuză procedura în sine. Adică nu putem merge în camera cu hainele din strada. Se trece prin triaj, obligatoriu duș și haine curate, masă și cazare,” a explicat Mihai Iacoboaia șef serviciu urgențe sociale, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.  

În București există câte un centru în fiecare sector, iar Direcția Generală de Asistență Socială are încă două astfel de centre. Oamenii fără adăpost pot primi o supă caldă la ora 12 la Cantinele Sociale din Strada Viilor sau Strada Bucur. Telefonul la care putem apela pentru a solicita ajutorul consilierilor primăriei este 021.95.24.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE