Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii mai puțin norocoși de pe străzile României. Țara noastră nu are o evidență clară a oamenilor fără adăpost

Îmbrăcați cu toate hainele și acoperiți cu plăpumi până peste cap, așa își petrec nopțile oamenii fără adăpost pe străzile din Capitală, cei norocoși, pentru că, în fiecare an, o parte din ei mor din cauza frigului. În țară, doar în ultima săptămână, patru persoane și-au pierdut viața din cauza gerului. România nu are o evidență clară a oamenilor fără adăpost.

Vasile doarme prin parcurile Bucureștiului. Spune că are tot ce îi trebuie și că nu îi e frig deocamdată.

Vasile: „Am plapumă, am astea, am de toate, am pilote, ce mi-a dat de aici, un radio, mai ascult muzică. El mă apără. Îl cheamă Cookie. L-am crescut de mic.”

Peste 150 de persoane vin zilnic la centrul comunitar pentru oportunitatea de a primi o masă caldă și pentru șansa de a numi un loc acasă, chiar și pentru câteva ore.

Florin Păunescu, centru comunitar: „Avem serviciile de bază, mâncare, cafea, ceai, spălat haine, dușul, frizerie și altele asemenea. Avem servicii de asistență socială, consiliere vocațională, asistență medicală.”

Emil are aproape 50 de ani și trăiește pe străzi de când avea 11 ani. S-a obișnuit deja cu greutățile vieții. Și-ar dori ca oamenii să se uite la el cu alți ochi.

Emil: „Nu vrem să fim decăzuți în fața oamenilor din societate. Suntem considerați pleava societății.”

Sabina Strugațiu, psiholog: „Toate tipurile de stigmă vin din foarte multă frică și foarte multă prejudecată, adică niște credințe pe care noi le avem bătute în cuie, cumva, despre ce înseamnă să fii într-o anumită situație, oricare ar fi ea.”

România nu are la sfârșitul anului 2022 o evidență clară a oamenilor fără adăpost

România nu are la sfârșitul anului 2022 o evidență clară a oamenilor fără adăpost. Ultimele statistici făcute în urmă cu mai bine de zece ani numărau aproximativ 15.000 de oameni fără un acoperiș deasupra capului.

Guvernul are un plan de reintegrare în societate a persoanelor fără adăpost, care va începe cu recensământul celor fără adăpost. Voluntarii de la centru spun însă că nu toți vor să fie ajutați.

Curcudel Gabriela Andra, voluntar: „Sunt multe persoane care, de exemplu, îi întâlnești și vrei să-i iei la anumite centre sau să-i duci undeva anume și nu doresc chestia asta, din diferite motive, din cauză că s-au învățat să fie neajutorați și să fie pe stradă.”

Psihologii spun că viața oamenilor străzii conduce adesea la afecțiuni psihice.

Sabina Strugațiu, psiholog: „Ce se activează e sistemul ăsta de supraviețuire. Instinctul de luptă sau fugi, ăsta e în momentul în care nu avem nevoile de bază acoperite, asta e prioritatea, pentru că este vorba de supraviețuire.”

Centrul va fi închis de Crăciun, dar voluntarii vor fi în teren pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. În România există centre de adăpost deschise permanent, însă capacitatea lor nu este niciodată suficientă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE