Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cormoranii ar putea fi vânați tot anul, pentru că pun în pericol industria piscicolă

Comisia de Mediu din Camera Deputaților a aprobat legea prin care cormoranii pot fi vânați tot anul, nu doar în perioada septembrie-februarie, cum a fost stabilit în 2020.

Înițiatorii spun că în ultimii 40 de ani populația de cormorani a crescut semnificativ, lucru ce pune în pericol industria piscicolă.

Experții de mediu spun că soluția nu este să omorâm cormoranii. Și mai spun că datele oferite de politicieni nu ar fi reale.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, spune că numărul cormoranilor a depășit 100.000 în țara noastră, motiv pentru care legea vânătorii ar trebui schimbată.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Acum ea se află în luptă doar cu peștii și îi privează pe români de cantitatea de hrană venită din această resursă formidabilă. Acvacultura în România și nu numai în România ci în Uniunea Europeană este paralizată datorită atacului nemilos al acestor păsări."

Proiectul de lege a trecut de Comisia de Mediu și urmează să fie aprobată în plenul Cameri Deputaților, cameră decizională.

Ultimele studii făcute de Societatea Ornitologică Română arată că ar fi în jur de 20.000 de cormorani în țara noastră. Ornitologii spun că vânarea speciei nu este o soluție.

Emil Todorov, biolog: "În momentul în care se împușcă câteva zeci de cormorani pe locul lor în cateva zile poate să revină alți cormorani. Dacă sunt bazine mai mici cu siguranță pot să fie acoperite cu plase. Atunci nu este nevoie să împușcăm cormoranul. Să nu mai vorbim că pe lângă cormoran, împușcarea poate produce un deranj extrem de semnificativ și pentru alte specii de păsări."

Petre Daea spune că păsările mănâncă mai mult pește decât românii și că iau banii din buzunarul piscicultorilor. În medie, un cormoran consumă zilnic aproximativ 500 de grame de pește. Adică 150 de kilograme pe an. Teo Hossu, scriitor și pescar spune că în bazinele de crescătorie, cormoranii pot să fie un pericol pentru pești, dar nu e necesar să îi vânăm.

Teo Hossu, pescar: "Dacă mănâncă mai mult pește decât românii asta înseamnă că românii nu mănâncă pește. Românii nu au cultura peștelui în alimentație. S-a demonstrat foarte clar că omul în momentul în care intervine în natură și în ciclurile ei și în modul ei de a fi nu face decât să strice, nu face nimic bun."

Un studiu Bird Life International arată că refugiile pentru pești au redus consumul cormoranilor cu aproximativ 70%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE