Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cormoranii amenință producția de pește. S-au înregistrat pierderi de 700 de mii de lei, pe an

Cormoranii sunt din nou în atenția Ministerului Agriculturii. Păsările rămân printre prădătorii care produc pagube imense piscicultorilor.

Iar seceta a favorizat ca acestea să prindă mai ușor peștii. Mai mult, spun specialiștii, există riscul ca producția de pește de la anul să fie mică pentru că rămân fără puieți.

Piscicultura este singurul domeniu din agricultură unde nu se dă nici un fel de subvenție, iar fermierii cer ajutor. Vor derogare să împuște parte dintre cormorani și compensații din cauza temperaturilor ridicate care au secat bazinele.

La ferma piscicola din Podu Iloaiei sunt 500 de hectare de luciu de apă. Pierderile sunt uriașe spun fermierii din cauza cormoranilor.

Pierderile cauzate de cormorani pentru anul 2021 se situează între 45 și 50 de tone. În cifre, asta însemnând undeva la minum 700 de mii de lei. Ne-ar ajuta o subvenție pe care să o primim anual, apoi o soluție privind cormoranii. ”, a declarat fermierul Andrei Gorban.

Iar acum este și secetă, iar bazinele care au deja apă puțină au devenit un teren propice prădătorilor.

„Seceta, pe lângă faptul că ne lasă fără capacități de producție și nu vom putea relua ciclul de producție anul viitor pentru că rămânem fără puiet, ne-a afectat și din perspectiva prădătorilor care, din cauza secetei peștele este mai concentrat și este mai usor de prins.”, a spus Cătălin Platon - președintele Romfish.

E nevoie de sprijin financiar, spune fermierul Andrei Gorban. Mai ales ca piscicultura este singurul domeniu din agricultură unde nu se dau subvenții.

Pierderile cauzate de cormorani, printre alte probleme, au fost rediscutate la nivelul Ministerului Agriculturii si cel al Mediului. Piscicultorii au depus în luna iunie un document la Ministerul Mediului prin care cer derogarea la împușcarea păsărilor.

„Au existat câteva elemente asupra cărora am căzut de acord. Unul dintre ele ar fi emiterea hotărârii de guvern la care statul român era obligat încă din 2011 să recurgă pentru stabilirea modului de calcul și de acordare a compensațiilor pentru restricțiile din ariile protejate, cum sunt toate fermele piscicole din România.”, a spus Cătălin Platon- președintele Romfish.

Ce măsuri a luat UE în această problemă

În Uniunea Europeană sunt țări unde cormoranii pot fi împușcați. S-au dat derogări în Suedia, Germania, Franța si chiar Italia. De altfel se dau și compensații. De exemplu, în Germania, în funcție de dimensiunea bazinului, a lacului de acumulare se dau compensații între 699 de euro pe hectar și 84 de euro pe hectar. Și în Ungaria, de exemplu, se dă o compensație de 51 de euro pe hectar.

Specialiștii în ornitologie spun că s-a ajuns în situația asta urmare a acțiunilor făcute tot de oameni, atunci când au transformat câteva zeci de mii de hectare din Delta Dunării în zone agricole, zone de silvicultură intensivă și zone de piscicultură intensivă.

În România sunt peste 700 de piscicultori. Cei din Iași, Botoșani și Vaslui produc un sfert din producția anuală de pește.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE