Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gripa aviară face ravagii în Japonia. Fermierii nu mai au unde să îngroape păsările moarte

Publicat de: Euronews

Cea mai gravă epidemie de gripă aviară cu care s-a confruntat vreodată Japonia a decimat efectivele de păsări şi a dus la creşterea explozivă a preţului la ouă, iar acum nu mai există suficient teren pentru a îngropa păsările moarte, transmite Bloomberg.

Peste 17 milioane de păsări au fost sacrificate în Japonia în acest sezon. Înlăturarea carcaselor trebuie făcută în mod adecvat pentru a preveni răspândirea virusului sau contaminarea pânzei freatice. Autorităţile locale spun că fermierii au raportat o lipsă de terenuri adecvate pentru a îngropa păsările moarte, informează postul public de televiziune NHK.

Țările trebuie să regândească strategia de contracarare a gripei aviare

Situaţia din Japonia scoate la lumină necesitatea ţărilor de a regândi modul cum răspund la epidemia de gripă aviară, în special având în vedere că un număr record de păsări moarte devine ceva normal la nivel mondial. Chiar dacă până acum focarele de gripă aviară au fost descoperite în principal în Europa, SUA şi Asia, în ultimele luni epidemia s-a răspândit şi în America de Sud, cu primele cazuri descoperite în Argentina, Uruguay şi Bolivia.

Epidemia de gripă aviară a perturbat livrările de carne şi ouă într-un moment în care există îngrijorări crescute cu privire la inflaţie. În Japonia, gripa aviară a obligat unele companii precum restaurantele McDonald şi magazinele 7-Eleven să suspende vânzarea de produse care conţin ouă sau să majoreze preţurile.

În mod normal, fermierii şi autorităţile pun la punct planuri preventive pentru a gestiona deşeurile generate de un focar de gripă aviară, inclusiv a carcaselor, dejecţiilor şi a echipamentelor de protecţie personală. Însă numărul de păsări moarte care trebuie înlăturate a depăşit orice aşteptări, susţine NHK. Unele regiuni au început să ardă păsările moarte dacă pot face rost de facilităţi de incinerare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE