Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă ipoteză despre declanșarea pandemiei. COVID-19 ar proveni de la câinii raton

O echipă internațională de experți a anunțat că a descoperit probe genetice în apropierea unei piețe din orașul chinez Wuhan, prin care fac o legătură între COVID-19 și câinele raton care se vindea acolo. Acea specie de animal este cunoscută și în România sub numele de enot.

Specialiștii spun că analize genetice au scos la iveală o combinare între DNA-ul câinelui raton și cea a virusului, relatează The Associated Press. Cu toate acestea, modul în care coronavirusul a început să îmbolnăvească oamenii este în continuare o necunoscută.

"Aceste date nu oferă un răspuns definitiv cu privire la modul în care s-a declanșat pandemia, dar fiecare informație este importantă pentru a ne apropia de găsirea unui răspuns", a declarat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful OMS a criticat China pentru că nu a făcut publice mai devreme informațiile, precizând ”că acest lucru ar fi trebuit anunțat în urmă cu trei ani”.

Probele au fost prelevate de pe mai multe suprafețe din piața de fructe de mare Huanan, la începutul anului 2020 în orașul chinez Wuhan, unde au fost descoperite primele cazuri de COVID-19 răspândite la om, la sfârșitul anului 2019.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai precizat că secvențele genetice au fost incluse recent în cea mai mare bază de date cu virusuri de către cercetători ai Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Acestea au fost ulterior eliminate, însă un biolog francez a descoperit informația întâmplător și a discutat-o cu un grup de oameni de știință din afara Chinei care cercetau originile noului coronavirus.

Datele relevă că unele dintre probele pozitive la COVID au fost colectate de la o tarabă unde se comercializau animale sălbatice. Acestea conțineau, de asemene, gene de câine raton, ceea ce indică faptul că animalele ar fi putut fi infectate cu acest virus, susțin cercetătorii. Analiza lor a fost prezentată pentru prima dată în publicația The Atlantic.

”Există o mare probabilitate ca animalele de la care s-au prelevat probele ADN să fi avut și virusul", a declarat Stephen Goldstein, un virusolog de la Universitatea din Utah care a fost implicat în analiza datelor.

Această specie de câini, care se asemănă cu ratonii, este crescută pentru blană și este vândută pentru carne în piețele de animale din China. Câinele raton este cunoscut și sub numele de enot, o specie care trăiește și în Delta Dunării.

Reacția OMS privind legătură dintre COVID-19 și câinele raton

În schimb, Maria Van Kerkhove, un reprezentant al delegației OMS pentru depistarea originilor COVID-19, a avertizat că, în urma analizelor, nu au fost descoperit virusul în organismul acestui animal și nu există probe solide că virusul ar fi fost de animale la oameni.

"Ceea ce ne oferă acest lucru sunt indicii care să ne ajute să înțelegem ce s-ar fi putut întâmpla", a spus ea.

Grupul internațional a mai spus OMS că a descoperit ADN de la alte animale, precum și de la câini raton în probele din piața de fructe de mare, a adăugat ea.

După o vizită efectuată mai multe săptămâni în China pentru a studia originile pandemiei, OMS a publicat un raport în 2021 în care a concluzionat că, cel mai probabil, COVID-19 a ajuns în organismul oamenilor de la animale, spunând posibilitatea ca virusul să provină dintr-un laborator ar fi "extrem de improbabilă".

Wuhan, orașul chinezesc în care COVID-19 a fost depistat pentru prima oară, găzduiește mai multe laboratoare implicate în colectarea și studierea coronavirusurilor, alimentând teoriile conform cărora virusul s-ar fi putut scurge de la unul dintre acestea.

În februarie, Wall Street Journal a scris că Departamentul de Energie al SUA a catalogat "cu încredere scăzută" că virusul s-a scurs dintr-un laborator. În schimb, alți oficiali din comunitatea de informații din SUA nu sunt de acord, considerând că este mai probabil ca acesta să fi provenit mai întâi de la animale. Experții spun că adevărata origine a pandemiei ar putea să fie cunoscută cunoscută doar peste mai mulți ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE