Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala de la Cernavodă, undă verde pentru modernizare. Reactoarele trei și patru ar putea fi operaționale până în 2031

Centrala de la Cernavodă a intrat în linie dreaptă pentru investiția în grupurile trei și patru. A fost aprobată Legea care dă undă verde investitorilor străini pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare de la Centrala Cernavodă.

Acordul de sprijin între statul român și Nuclearelectrica este actul final prin care Guvernul garantează investițiile strategice. Operarea unităților trei și patru de la Cernavodă va dubla energia curată produsă pentru sistemul energetic national de cele două reactoare deja funcționale, care sunt printre cele mai performante din lume.

Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica, a oferit pentru Euronews detalii despre pregătirea viitoarelor investiții în reactoarele trei și patru.

Cosmin Ghiță: „Trebuie să se știe că plecăm de la premiza că nu se pot construi centrale nucleare fără acordul și sprijinul statului, asta e condiția de bază de la care se pornește oriunde în lume. De marți s-a vazut clar intenția statului român de a se angaja, este pentru prima dată când pentru reactoarele trei și patru avem sprijin de la stat foarte clar definit.”

Intervenția statului se va realiza pe mai multe planuri

Cosmin Ghiță: „Practic Nuclearelectrica semnează acordul cu statul și își asumă managementul și operarea iar statul sprijină cu garanțiile suverane, condiție pusă de orice investitor și cu un mecanism de diferențiere, adică atunci când prețul de piață al energiei e mai mare ca cel de producție, profitul va merge către sprijinirea consumatorului. Statul ne ajută și cu infrastructura, canalul navigabil de pe Dunăre, cu Transelectrica, liniile de interconectare. Plus contribuția de apă grea și încărcătura de uraniu, care vor veni din rezervele statului.”

Reactoarele trei și patru, opraționale din 2031

Cele două reactoare ar putea deveni operaționale în anul 2031. Dezvoltatea capacității de producere a energiei electrice va fi importantă într-o perioadă extrem de instabilă pe plan internațional.

Cosmin Ghiță: „Prognoza de consum la nivel Mondial, noi având din ce în ce mai multe aparate electrice, în următorii 15 ani, conform Agenției Mondiale de Energie, indică un consum care crește cu 2% anual. Așadar, dacă luăm în calcul eliminarea energiei din cărbune până în 2032, estimarea este că în acel moment vom contribui cu 36% din necesarul de energie al țării. Acum suntem undeva pe la 18-20%, în funcție de consum.”

Angajamentele României privind decarbonarea ar putea închide unele centrale poluante din țară, care funcționează cu cărbune. Dar centrala nucleară va asigura constant energie.

Cosmin Ghiță: „Este o evoluție spectaculoasă a energiei regenerabile, hidro, solară și eoliană, doar că aceste tipuri de energie sunt intermitente si depind de factori de climă, sunt surse complementare și au nevoie de o sursă de bază și aici este energia nucleară, fără emisii. Te poți baza pe ea, mai ales că reactoarele noastre unu și doi au fost în topurile mondiale.”

Centrala nucleară de la Cernavodă contribuie acum cu 33% la producția totală de energie nepoluantă din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE