Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caz mortal la om cu virusul gripei aviare. Specialiștii sunt îngrijorați de mutațiile suferite și se tem de o epidemie

Autoritățile medicale din Cambodgia anchetează recentul deces al unei fetițe de 11 ani care fusese infectată cu virusul gripei aviare. Tatăl fetei a fost testat pozitiv pentru virus, dar nu are simptome care să impună spitalizarea. Gripa aviară este specifică păsărilor, dar uneori se poate transmite de la păsări la om.

De câteva zile, oficiali locali din domeniul sănătății și reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății sunt prezenți în satul unde locuia fetița care a murit. Localitatea este într-o provincie aglomerată din sudul Cambodgiei. Pentru a evita răspândirea virusului, zona din apropierea casei este curățată încontinuu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății anunță că o echipă de specialiști va rămâne la fața locului pentru următoarele zece zile. Ei vor monitoriza starea de sănătate a locuitorilor și a păsărilor de curte, raportând eventualele noi cazuri.

Detectarea recentă a infecțiilor cu virusul gripei aviare la mai multe specii de mamifere, inclusiv într-o fermă mare de nurci din Spania, a stârnit îngrijorare în rândul experților. Ei se tem că virusul ar putea evolua pentru a se răspândi mai ușor între oameni și ar putea declanșa o pandemie.

Cât privește cazul mortal din Cambodgia, evoluția acestuia a surprins prin rapiditate.

Fata se îmbolnăvise pe 16 februarie. Când starea i s-a înrăutățit, a fost dusă la un spital din capitală, cu tuse și dureri în gât. Tratamentul nu a dat rezultate, astfel că fetița a murit, în mai puțin de o săptămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE