Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei focare de gripă aviară la Brașov. Autoritățile au luat măsuri urgente de carantină

Trei focare de gripă aviară, descoperite lângă Brașov, au dus la sacrificarea și îngroparea a peste 200.000 de curcani. ANSVSA a luat măsuri urgente de carantină. A impus o zonă de restricție pe o rază de 10 kilometri, în jurul fermei de la care a pornit primul focar.

ANSVSA a confirmat existența a trei focare de gripă aviară cu subtipul H5N1, pe o platformă zootehnică din Codlea, dar și la un mare operator economic care creștea și vindea curcani.

În primă fază, s-a decis uciderea a peste 130.000 de curcani și îngroparea lor, cu respectarea normelor de protecție.

Conform autorităților, se pare că virusul s-a extins, după ce s-a stabilit că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor.

La câteva sute de metri de fermele de curcani se poate vedea amploarea dezastrului

Mai multe excavatoare au săpat canale imense pentru îngroparea păsărilor, iar acțiunea se întinde pe mai multe zile.

În zona de protecție stabilită de ANSVSA, se află 9 exploatații comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani.

Sunt menținute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Nicio pasăre de curte şi nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE