Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan promite o campanie de sterilizare și microcipare gratuită a câinilor din București. „Vom amenda doar proprietarii care se opun”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Primarul general Nicușor Dan a declarat, luni, că problema câinilor fără stăpân poate fi rezolvată cu soluții aplicate deja în orașele occidentale și a anunțat că nu vor fi amendați decât proprietarii care se opun sterilizării și microcipării ce sunt realizate gratuit de autorități.

Nicușor Dan a organizat o conferință de presă la zece zile după ce Ana Oros, o angajată a Primăriei Capitalei, a murit după ce a fost atacată de câini pe un câmp din zona Lacului Morii. Edilul Capitalei a transmis condoleanțe familiei și a anunțat mai multe măsuri pentru a gestiona problema animalelor fără stăpân.

„Ne confruntăm zilele acestea cu o provocare nouă. Avem un val de câini care încep să fie abandonați de proprietari, foarte probabil speriați de amenzi pe care autoritățile ar putea le dea pentru că nu i-au microcipat și sterilizat până în acest moment.

De aceea, vreau să-i asigur pe bucureșteni că nu îi vom sancționa înainte de a le oferi posibilitatea de a microcipa și de a steriliza câinii pe care îi au în proprietate. Există chiar în aceste zile, chiar de la sfârșitul anului trecut o campanie de microcipare și sterilizare gratuită care merge din cartier în cartier.

Nu vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun microcipării și sterilizării obligatorii, conform legii, a câinilor pe care-i au”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: „Nu o să intru în dezbaterea despre cine este vinovat pentru tragedie”

Edilul Capitalei a mai precizat că există în desfășurare un control al Corpului de Controlul al PMB care „ne va spune prin raportul lui cât de bine se realizează” activitatea strângerii câinilor fără stăpân.

„Nu o să intru în dezbaterea despre cine este vinovat pentru tragedia care s-a întâmplat sâmbătă și, mai ales, nu o să intru într-un joc de declarații politice. Cred că ceea ce așteaptă cetățenii de la noi, politicieni, autorități publice, este să colaborăm ca să rezolvăm această problemă.

Pe chestiunea vinovăției este în curs, așa cum am anunțat un control al Corpului de Control al Primăriei Capitalei, după cum este în curs o anchetă a Parchetului și a Poliției”, a mai precizat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: „Avem problema înmulțirii necontrolate a câinilor cu sau să fără stăpân”

„Problema câinilor din București. Avem aici trei componente majore; în primul rând avem câinii fără stăpân și aceștia sunt colectați de ani de zile de la raza municipiului București în urma sesizărilor pe care bucureștenii le fac de către ASPA și a structurilor care funcționează în cadrul Primăriei Sectorului 1 și a Primăriei Sectorului 5.

A doua componentă sunt câinii de pe proprietăți, fie că sunt curți, șantiere sau societăți comerciale care sunt lăsați să iasă în zona publică. Aici, din păcate, nu am avut un răspuns coerent al autorităților competente.

Avem problema cea mai mare de zeci de ani a înmulțirii necontrolate a câinilor cu sau să fără stăpân. Aici vorbim și de București și de Ilfov, unde răspunsul autorității a început să vină doar în urmă cu câțiva ani”, a mai explicat edilul Capitalei.

Amenzi pentru stăpânii câinilor care se opun sterilizării și microcipării gratuite

De asemenea, Nicușor Dan a recunoscut că măsurile de sterilizare și microcipare nu au avut un „răspuns decisiv” fără sancțiuni.

„Este o opțiune, microciparea și sterilizarea gratuită pe care autoritatea a oferit-o proprietarilor, fără să fie însoțită de o sancțiune pentru cei care se opun.

Care este soluția? Soluția este cea aplicată de țările Europei Occidentale și este soluția care funcționează în fiecare dintre acestei țări. În primul rând, trebuie să microcipăm și să sterilizăm în mod sistematic câinii cu stăpân din București și din Ilfov.

Noi propunem în bugetul Primăriei Capitalei pe care o să-l votăm la sfârșitul acestei săptămâni o sumă consistentă pentru microcipare și sterilizare gratuită pentru proprietarii de câini din București, așa cum voi propune o sumă consistentă pentru extinderea capacităților din adăposturi.

E nevoie de colaborarea autorităților. E nevoie ca în acele campanii pe care le desfășurăm din cartier în cartier să avem echipe mixte care să conțină și polițiști locali care să fie gata să dea sancțiunea pentru proprietarii de câini care se opun microcipării și sterilizării care este obligatorie conform legii.

Nu îi vom amenda decât pe proprietarii care se opun acestei obligații legale.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l facem este să nu mai tolerăm acele proprietăți - curți, șantiere, firme care au câini și pe care îi lasă să iasă în zona publică.

Aici trebuie să existe o acțiune sistematică din partea Poliției locale ale sectoarelor și din partea polițiilor locale din localitățile din județul Ilfov”, a concluzionat Nicușor Dan.

Reacția primarului Nicușor Dan vine în contextul în care Ana Oros, o femeie de 43 de ani, a murit, pe 21 ianuarie, după ce a fost atacată de o haită de câini, în timp ce alerga în zona Lacului Morii. Ea era angajată ca expert în cadrul Primăriei Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE