Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sectorul 1, singurul din București cu serviciu propriu pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Ce spun primarii și experții despre situație

La câteva zile după ce Ana Oros Daraban a fost ucisă de câini în Capitală, autoritățile continuă să își aducă acuze reciproc și să dea vina pe legislația insuficient de clară. Primarii de sector au însă idei diferite despre măsurile care trebuie luate și care sunt obligațiile legale ale fiecărei instituții. Singurul sector din București care are un serviciu propriu pentru gestionarea câinilor fără stăpân este Sectorul 1.

O ordonanță de urgență din 2001 obligă consiliile locale și Consiliul General al Municipiului București să înființeze servicii specializate în gestionarea câinilor fără stăpân, în funcție de necesități.

Interpretarea pe care primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, o dă legislației este însă aceea că Primăria Capitalei este gestionarul serviciului de ecarisaj la nivelul întregului București. Ciucu a susținut, în direct la Euronews, că serviciul trebuie să fie integrat la nivelul Capitalei pentru a putea fi eficient. Tot el spunea, imediat după tragedie, că înființarea unui astfel de serviciu la nivel de sector ar fi necesară. Între timp, s-a răzgândit.

Ciprian Ciucu, primar Sector 6: „Noi deja avem ecarisaj la nivelul sectorului, pentru că ASPA acoperă toate sectoarele, inclusiv Sectorul 6, da? Dacă trebuia să avem noi, trebuiau să aibă toate celelalte sectoare, deci acuzația nu este doar pentru mine, este pentru toți primarii de sector. Tocmai v-am explicat că Consiliul General a luat aceste competențe de la sectoare și le-a asumat. Avem serviciul de ecarisaj în tot Bucureștiul și inclusiv în Sectorul 6. Din păcate, a fost distrus.”

Un serviciu de ecarisat a fost înființat însă în Sectorul 1

Un astfel de serviciu de ecarisat a fost înființat însă în Sectorul 1. Poliţia Animalelor este organizată şi funcţionează ca structură distinctă în cadrul Poliției Locale Sector 1, având ca obiect de activitate protecţia animalelor şi a persoanelor. După tragedie, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a spus că ar fi dispus să sprijine activitatea ASPA, inclusiv financiar, în timp ce edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, a cerut o ședință la nivel local, în care să se stabilească măsuri comune pentru gestionarea câinilor fără stăpân din București.

„Noi avem 20 de ani experiență și ne-am convins că problema câinilor fără stăpân este dată de câinii cu stăpân, prin abandon. Curțile din București au câinii sterilizați în proporție de 35%, conform statisticilor de la Caravana Responsabilității. Avem mulți câini nesterilizați, iar proprietarii aruncă puii, uneori și cățelușa gestantă sau cu pui și câinii care mușcă în gospodărie, tot ce e în plus. Noi avem ceva de făcut pe această linie, pentru că de strâns câini de pe stradă am tot strâns. Nu am rezolvat, trebuie să ne ocupăm de problema proprietarilor. București, prin Primăria Municipiului București, s-a mobilizat exemplar în ultimii doi ani pentru responsabilizarea proprietarilor. Caravana Responsabilității, în cadrul căreia participau 40 de persoane de la ASPA, PMB, Poliția Animalelor, Poliția Locală, voluntari, printre care și noi, a avut un mare efect. Bilanțul pentru două etape: s-au parcurs 12 cartiere de la periferie. Atunci când Caravana parcurgea o anumită zonă, proprietarii deveneau mai responsabili și programau sterilizarea”, a explicat Marcela Pîslă, președintele Asociației „Cuțu, Cuțu”.

Marcela Pîslă a mai adăugat faptul că „în Sectorul 6 a fost întâlnită această problemă, la periferie fiind case sigure, fără câini, dar la confluența cu Chiajna este un cartier nou, unde există extrem de mulți câini lăsați pe stradă”.

„Cred că erau 10-15 câini pe o stradă de 500 de metri. Majoritatea aveau proprietari. Erau și câini de rasă. După trei luni s-a dat prima amendă de 10.000 de lei, pentru că un salvator a vazut niște pui. A sunat la Poliția Animalelor și a constatat că era o doamnă care avea câini și a fost amendată. Doamna a zis că nu știa că trebuie sterilizați. După aceea, probabil că a și contestat-o. Deși legea s-a dat în 2013 nu s-a aplicat niciodată până în 2021 și nu s-au dat amenzi. După București s-au luat și alte autorități. Suntem pe drumul cel bun”, a mai spus Marcela Pîslă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE