Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciprian Ciucu acuză ASPA de manipulare în cazul femeii ucise de câini: Serviciile de ecarisaj au fost asumate pentru tot Bucureștiul

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu a vorbit în platoul Euronews România despre incidentul din weekend, din zona Lacul Morii, acolo unde o femeie a fost sfâșiată de câini. Acesta a acuzat ASPA că manipulează opinia publică și a spus că instituția este cea care se ocupă la nivelul Capitalei de ecarisaj.

„Cei de la ASPA nu au falsificat documente. A fost o primă impresie de-a mea că ar fi falsificat documente, dar au manipulat. Au răspuns cu un document la o altă sesizare. Noi am spus că dacă ASPA ar fi răspuns la sesizarea respectivă cu o săptămână înainte, tragedia ar fi putut să fie evitată. Dar ei nu au răspuns. După care au publicat un document cum că ar fi venit dar nu au găsit câinii acolo, numai că este vorba despre o altă oră și altă locație. Deci o manipulare din partea ASPA.

Aș vrea să mai lămuresc un lucru. ASPA a comunicat că primăriile de sector sunt obligate vizeze servicii de ecarisaj. Este o prostie. Aceste servicii au fost asumate de către Consiliul General pentru tot Bucureștiul. Am o rugăminte către primarul general: dacă are ceva să spună, dacă consideră că vrea să transmită ceva public, să o facă personal și să nu mai pună ASPA să comunice pe chestiuni de legalitate, de cod administrativ pe care nu le stăpânesc acei oameni.

Vorbim despre o instituție care funcționa înainte cu 90 de prinzători de câini care a fost efectiv decimată și care a ajuns la 13 prinzători de câini. Care nu își mai atinge misiunea, despre asta este vorba. S-au eliminat patrulările. ASPA patrula, avea arii. Acum vin doar la sesizări, și-au redus programul de lucru, de la 8 – 16, fără weekend și fără sărbători legale. Deci serviciul a fost efectiv destructurat, care prin lege ar trebui să fie permanent.

Aceeași femeie a fost atacată de câini cu câteva luni în urmă. Am crezut că ASPA a înțeles că este o zonă cu probleme și că va fi tratată prioritar. A fost tratată prioritar prin acțiunea unui singur angajat, domnul Claudiu Ancuța, pe care l-au dat afară. Acum la nivelul ASPA nu se mai dorește să se ridice câini de pe domeniu public, iar omul acesta își făcea treaba”, a spus Ciprian Ciucu.

„Terenul a fost igienizat de două ori numai anul trecut”

Ciprian Ciucu a mai precizat și că terenul pe care a avut loc incidentul a fost igienizat de două ori anul trecut, iar cetățenii din zonă au fost amendați.

„Acel teren a fost igienizat de două ori numai anul trecut. Pot să dovedesc lucrul acesta. Cetățenii din zonă au fost amendați. Numai că nu este suficient, trebuie să venim cu un sistem de supraveghere video. Vom avea 3.000 de camere în Sectorul 6 pentru supraveghere, prin care să putem interveni imediat și să amendăm imediat. În zona aceea, cetățenii dau dovadă de mai puțin spirit civic”, a declarat edilul.

„Nu este o idee bună să avem noi ecarisaj”

Întrebat dacă Primăria Sectorului 6 ar trebui să se ocupe de ecarisaj în zonă, Ciprian Ciucu a explicat că nu este o idee bună. Pe de altă parte, acesta și-a asumat greșeala de a fi cerut în primă fază acest lucru și a spus că dorește să implementeze un sistem de sterilizare pentru câini, plătit din bugetul primăriei.

„Nu este o idee bună să avem ecarisaj. El este deja la ASPA. Tot ceea ce trebuie să facem este să reprofesionalizăm și să creștem eficiența acestei instituții. Nu are niciun fel de logică să împărțim resursele în șase și apoi să trimitem câinii de la unii la alții. Eu am spus inițial că trebuie să înființăm un serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6 și am greșit. Eu recunosc când greșesc. M-am întâlnit cu mai mulți specialiști și mi-au spus. Dar o să facem altceva. Vom bugeta un program de sterilizare pentru câini. În doi ani sper să ajungem la 100%”, a spus Ciprian Ciucu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE