Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conflict spontan la protestul transportatorilor și fermierilor: "Niște șoferi ucraineni ne-au amenințat cu bătaia"

În a opta zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor, au apărut și conflictele. Pe lângă faptul că unii s-au contrat între ei, la Vama Vicov au apărut și conflicte cu șoferii ucraineni.

Situația rămâne tensionată și în Vama Siret, unde tractoarele blochează de zile întregi intrarea camioanelor cu cereale din Ucraina.

Șoferii ucraineni i-ar fi amenințat pe cei români

Daniel Prelipcean, transportator: "Altă situație care este specifică zonei, mai exact în Suceava, de exemplu. Noi am încercat să protestăm pașnic la Vicov, eram două camioane la început și imediat am fost opriți de poliție, legitimați, ni s-a spus că au dispoziție să ne oprească și că nu putem merge. Le-am spus că ne încalcă dreptul fundamental de a protesta.

Lumea s-a adunat, am reușit să ajungem în vamă, iar când am ajuns acolo, niște șoferi ucraineni i-au amenințat cu bătaia și alte injurii pe fermierii care protestau, au spus că ei se adună imediat, că vin și ne arată ei cum se face legea. Inclusiv jandarmilor le-au spus că lor nu le e frică de ei.

Da (n.r.: există un conflict cu șoferii ucraineni). Șoferii care protestau pașnic la vama de la Vicov au fost amenințați de șoferii ucraineni: 'De ce protestați? Lăsați-ne să plecăm în Ucraina'. Era o bandă deschisă pentru traficul ușor, fără marfă, asta a fost înțelegerea cu autoritățile, aveau culoar. Conflictul era cu transportatorii ucraineni, da.

Da, este o problemă foarte mare (n.r.: cu transportul de cereale din Ucraina). În primul rând, din punct de vedere al unui transportator, ei circulă de cele mai multe ori cu gabaritul depășit, nu sunt la fel de verificați la sânge de ISGTR cum sunt transportatorii români.

Ei ne râd în față, pentru că lor poți să le iei permisul, pleacă la ei în țară, îl dau pierdut și vin cu altul. Chiar un șofer ucrainean mi-a spus: 'eu am cinci permise schimbate, puteți să-mi luați câte vreți.' Deci nu au absolut nicio rușine față de legile din țara noastră.

Este o concurență neloială. Ni s-a promis, mai ales la începutul războiului, că cerealele care vor fi aduse, vor fi doar în scop de a tranzita țara noastră. Ei bine, ele ajung pe piața românească. S-au construit inclusiv silozuri în apropierea vămii și acolo se depozitează, vedem sub ochii noștri cum se întâmplă. O parte din ele sunt descărcate în România, da. Avem martori, cunosc persoane, vă dau datele de contact. Au fost întrebați: 'Nu vreți să cumpărați?' Chiar și șoferii vând marfa."

Unele negocieri între transportatori și Guvern au dat roade

Astfel, deși au existat discuții și negocieri între transportatori și Guvern, lucrurile nu numai că nu s-au calmat, dar chiar se înrăutățesc. Ei au blocat și vămile prin care intră mărfuri din Ucraina sau Moldova.

Primele tensiuni între protestatari au fost în special la Afumați. Fermierii care au făcut lista cu cele 76 de revendicări susțin că printre ei au fost trimiși instigatori. Spiritele s-au încins când, printre autorii listei cu revendicări, au apărut și contestatari. Aceștia au spus că e prea mult să ai 76 de revendicări.

La rândul lor, protestatarii din stradă s-au delimitat de reprezentanții asociațiilor care au mers să negocieze în numele lor.

La Constanța, 30 de protestatari au rămas fără permis după ce au intrat pe contrasens pe autostradă. Ei spun că s-au luat după o mașină a Jandarmeriei și acuză echipajul că le-a întins o capcană. Reprezentanții Jandarmeriei susțin că mașina lor a intrat pe contrasens în misiune și că protestatarii au fost avertizați să stea pe loc.

După opt zile în stradă, fermierii și transportatorii rămân pe poziții.

Daniel Prelipcean, transportator: "Până astăzi la prânz nu s-a circulat deloc, dar datorită faptului că anumite revendicări au fost ascultate de Guvern și s-a ajuns la o înțelegere, protestatarii din Vama Siret au fost de acord să permită trecerea a zece camioane pe oră să iasă din țară. În schimb, camioanele care intră în țară sunt complet blocate chiar și în acest moment și vor continua să fie blocate.

Protestatarii au rămas peste noapte, și-au făcut acolo de mâncare, au venit voluntari, cetățeni simpli, care au adus ceai, apă, tot ce e necesar ca protestul să poată continua.

Vama a fost blocată ca să transmitem un semnal. Nu se poate ca ai noștri colegi din București să stea trei zile ținuți la intrarea în București și guvernanții să nu îi bage în seamă, să nu fie chemați la negocieri. Au fost la negocieri abia în weekend, ei au început protestul mai devreme, au trecut câteva zile până să-i bage în seamă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE