Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua 7 de proteste. Europarlamentar: Ce se întâmplă în România și Germania poate duce la o destabilizare la nivel european

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a vorbit la Vocile care contează despre revendicările fermierilor și transportatorilor, care protestează deja de o săptămână.

Dacă luni era luat în calcul faptul că protestele ar putea ajunge la final, reprezentanții transportatorilor și fermierilor au transmis, marți, guvernanților o listă cu nu mai puțin de 76 de revendicări.

Ei au au solicitat, printre altele, măsuri pentru ieftinirea polițelor RCA, blocarea externalizării profitului companiilor multinaționale sau eliminarea finanțării partidelor politice de la buget pe motiv că ar reprezenta o „gaură neagră”.

Europarlamentarul Daniel Buda: Protestele din România și Germania pot duce la o destabilizare la nivel european

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, la Euronews România: „O bună parte dintre revendicări am văzut-o, mărturisesc că nu le-am văzut chiar pe toate cele 76, știu de o bună parte a acestora. Știți ce mă surprinde pe mine? Faptul că o bună parte din protestatari au spus că nu vor încheia aceste proteste până când nu vor vedea actele normative adoptate vizavi de ceea ce domniile lor au convenit cu ministerele de resort, pe diverse paliere. Cred că ar trebui să existe o ședință de Guvern, poate chiar mâine sau poimâine, în care să se adopte aceste acte normative convenite cu Mediul asociativ și cu fermierii care mai departe protestează în stradă”.

Ministrul Agriculturii a susținut că unii fermieri ar fi „instigatori”.

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, la Euronews România: „Dați-mi voie să mă despart destul de mult de opinia domnului ministru vizavi de faptul că dânsul spune că în stradă sunt agitatori sau instigatori și protestatari. Iertați-mă, câtă vreme acești oameni care au venit de prin Botoșani, Darabani sau alte zone ale țării, câtă vreme avem fermieri în stradă (...), eu cred că nu putem avea această abordare i-aș putea spune total neserioasă față de acești oameni care sunt în stradă (...), ei sunt acolo pentru că au probleme, iar acele probleme trebuie să capete un răspuns foarte clar din partea autorităților”.

„Am reușit să pun o dezbatere în Plenul Parlamentului, mâine va avea loc o dezbatere la ora 12:00, ora României, plecând tocmai de la aceste revolte ale fermierilor din România, din Germania și din Franța, dar mai ales din România (...) De mâine încolo, Comisia Europeană are pe masă un set de probleme care sunt puse de către europarlamentarii din statele membre ale UE și va încerca să vină cu soluții la aceste probleme pe care noi le ridicăm, astfel încât să poată să găsească un răspuns adecvat”.

„Deja suntem într-o zonă a parazitării acestor proteste dacă au apărut astfel de revendicări din partea partidelor politice, partide extremiste, care nu vor altceva decât să destabilizeze instituțiile statului, urcându-se pe niște probleme reale ale fermierilor cu niște chestiuni care țin de zona politică. Acest lucru se întâmplă, din păcate, în România, se întâmplă și în Germania. Cancelarul Olaf Scholz a și ieșit public și a cerut fermierilor să nu se lase manipulați de cei care vor destabilizarea instituțiilor publice. Fac trimitere la Germania, pentru că ceea ce se întâmplă în Germania, în Franța și în România sunt chestiuni care pot duce la o destabilizare la nivel european, deci eu mizez pe înțelepciunea fermierilor din România, a Mediului asociativ, care, iată, a avut o primă discuție cu ministrul, iar domnul Ciolacu ar trebui să convoace de îndată o ședință de Guvern prin care să rezolve măcar o parte a acestor probleme”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE