Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană cere identificarea clară a conținutului generat de inteligență artificială. ”Aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători”

Comisia Europeană vrea ca platformele online să identifice în mod clar conţinutul - imagini, sunete, texte - generat de inteligenţa artificială (AI). Măsura ar urma să fie aplicată pentru a lupta împotriva riscurilor dezinformării, a anunţat luni vicepreşedinta Executivului comunitar pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

Vicepreședintele Comisiei Europene a făcut această solicitare semnatarilor codului de bune practici al UE împotriva dezinformării, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Acest cod nu conține constrângeri din punct de vedere juridic și reunește pe bază voluntară aproape 40 de organizații, printre care Facebook, Google, YouTube şi TikTok. În schimb, Twitter a părăsit recent acest grup.

”Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft şi Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanţiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare”, a declarat Vera Jourova, potrivit sursei citate.

De asemenea, reprezentanta Comisiei Europene a evidențiat că semnatarii codului ce dispun de servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligenţa artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a depista acest conţinut şi a-l evidenția în mod clar pentru utilizatori.

Începând cu 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale (DSA). Această reglementare prevede ''recurgerea la un marcaj vizibil'' pentru a garanta că ''un conţinut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil''.

Însă Comisia Europeană vrea punerea în aplicare a acestei etichete ''imediat'' în cadrul codului de bune practici contra dezinformării.

Printre altele, Uniunea Europeană negociează o legislaţie specifică privind inteligenţa artificială, ce prevede obligaţii de transparenţă pentru generatorii de conţinuturi editoriale de tip ChatGPT, însă aceste discuţii între statele membre şi eurodeputaţi încă trenează.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE