Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un oficial UE spune că Twitter abandonează pactul voluntar al blocului împotriva dezinformării

Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, a calificat drept "iresponsabilă" cea mai recentă decizie a Twitter de a părăsi codul UE împotriva dezinformării, într-un moment în care dezinformarea Rusiei este extrem de periculoasă.

Dezinformarea în UE

"Twitter a ales o cale dificilă pentru a se conforma legilor noastre digitale. Dezinformarea Rusiei este periculoasă și este iresponsabil să părăsești Codul antidezinformare [al UE]", a scris Jourova sâmbătă pe Twitter.

Zeci de firme de tehnologie au aderat în mod voluntar la codul UE de combatere a dezinformării, revizuit anul trecut, printre care Meta (împreună cu Instagram și Facebook), TikTok, Google, Microsoft și Twitch.

În ciuda faptului că retragerea Twitter ar putea părea un eșec major în lupta împotriva dezinformării și a știrilor false în UE, Jourova a declarat că "codul rămâne puternic, stabilește standarde înalte și se află în centrul eforturilor noastre de combatere a dezinformării".

Oficialul UE a adăugat că se va întâlni cu semnatarii codului în luna iunie, "astfel încât să ne putem intensifica acțiunile, în special înaintea alegerilor".

Decizia Twitter de a se retrage din codul voluntar al UE de combatere a răspândirii dezinformării și a știrilor false în cadrul blocului comunitar a fost anunțată vineri pe Twitter de Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Twitter nu a comentat încă această decizie și nici nu a confirmat-o.

Respectarea normelor de conținut

Chiar și fără codul antidezinformare, Breton a declarat că va cere Twitter să răspundă pentru respectarea normelor de conținut ale blocului comunitar. "Obligațiile rămân", a spus el, precizând că platforma de socializare va trebui în continuare să respecte legile UE. "Puteți fugi, dar nu vă puteți ascunde".

Lupta împotriva dezinformării va deveni o obligație legală în UE începând cu 25 august, când platformele cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar - inclusiv Twitter - vor trebui să respecte Legea privind serviciile digitale (DSA), un set de norme menite să protejeze europenii online.

Actul va obliga marile platforme online și motoarele de căutare să fie mai diligente în ceea ce privește moderarea conținutului și să reducă dezinformarea.

Pentru Twitter, acest lucru ar însemna să permită utilizatorilor să semnaleze conținutul ilegal de pe platformă și să acționeze rapid pentru a combate răspândirea dezinformării.

De când Elon Musk a preluat compania anul trecut, mulți l-au acuzat că amplifică dezinformarea pe platformă, mai ales că promisiunea miliardarului de a transforma Twitter într-un far al libertății de exprimare a fost urmată de restabilirea conturilor suspendate sau interzise anterior, precum cele ale lui Donald Trump și Andrew Tate.

Multe dintre conturile pe care le-a restabilit fuseseră suspendate sau interzise pentru că răspândiseră dezinformări, teorii ale conspirației sau discursuri pline de ură.

Într-un interviu acordat BBC în aprilie, Musk a susținut că acum există mai puține dezinformări pe Twitter decât atunci când a preluat compania în octombrie, însă mulți experți nu sunt de acord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE