Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce încearcă unele state să interzică TikTok și ce putem face pentru a ne proteja datele personale

În ultimele luni, Statele Unite, Europa și Canada au intensificat eforturile de a restricționa accesul la TikTok, aplicația populară, deținută de compania chineză ByteDance, invocând amenințări la adresa securității.

La 27 februarie, Casa Albă a comunicat agențiilor federale că au la dispoziție 30 de zile pentru a șterge aplicația de pe dispozitivele guvernamentale. Marea Britanie, Canada, Comisia Europeană și parlamentul Noii Zeelande au interzis, de asemenea, recent, aplicația de pe dispozitivele oficiale. La 1 martie, o comisie a Camerei Reprezentanților a susținut o măsură și mai dură, votând pentru un proiect de lege care i-ar permite președintelui Biden să interzică TikTok de pe toate dispozitivele la nivel național, potrivit The New York Times.

De ce interzic guvernele aplicația TikTok?

Totul se reduce la China. Autoritățile de reglementare din Occident și-au exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea că TikTok și compania mamă, ByteDance, ar putea furniza date sensibile ale utilizatorilor, cum ar fi informațiile de localizare, guvernului chinez. Aceștia au indicat legile care permit guvernului chinez să ceară în secret date de la companiile și cetățenii chinezi pentru operațiuni de colectare de informații. De asemenea, ei sunt îngrijorați că China ar putea folosi recomandările de conținut ale TikTok pentru dezinformare.

A interzis vreo țară TikTok?

Mai multe state au interzis aplicația la nivelul oficialilor guvernamentali. India a interzis platforma la mijlocul anului 2020, din cauza preocupărilor legate de confidențialitate și securitate. La nivelul UE, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, cele trei organisme de top ale UE, au impus interdicții privind TikTok pe dispozitivele personalului, invocând preocupări legate de securitatea cibernetică.

Încearcă Congresul SUA să interzică TikTok?

Unii membri ar dori să o facă. La începutul lunii martie, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților a votat pentru aprobarea unui proiect de lege care ar putea acorda unui președinte autoritatea de a interzice complet platforma. Instanțele au oprit anterior un efort al administrației Trump de a face acest lucru.

În ianuarie, un senator republican, Josh Hawley din Missouri, a introdus un proiect de lege pentru a interzice TikTok pentru toți americanii. Un proiect de lege bipartizan separat, introdus în decembrie, a urmărit, de asemenea, să interzică TikTok. Acesta viza, de asemenea, orice platforme de socializare similare din țări precum Rusia și Iran.

Care a fost reacția celor de la TikTok?

TikTok s-a referit la interdicții ca fiind un „teatru politic” și a criticat legislatorii pentru că încearcă să cenzureze aplicația.

Separat, TikTok a încercat să câștige aliați, făcând un lobby puternic în rândul grupurilor de interese și a legislatorilor americani.

În ce fel diferă problemele de confidențialitate și securitate ale TikTok de cele ale Instagram, Facebook sau Twitter?

Problema principală în acest caz ține de faptul că TikTok este o companie chineză. Cei care se opun interzicerii platformei au subliniat faptul că toate rețelele de socializare se angajează în colectarea galopantă a datelor utilizatorilor.

Ce pot face chiar acum pentru a-mi proteja datele dacă folosesc TikTok?

Pentru a vă proteja confidențialitatea pe TikTok, puteți utiliza aceleași practici folosite și în cazul altor platforme de socializare. Asta înseamnă să nu acordați aplicațiilor permisiunea de a vă accesa locația sau contactele.

De asemenea, puteți viziona videoclipuri TikTok fără să vă deschideți un cont.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE