Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coaliția, între candidați certați cu legea și război la alegerile locale: Politicieni penali, racolări de primari și neînțelegeri în județe

În goana de câștiga cât mai multe primării mari și consilii județene, PSD și PNL nu se sfiesc să susțină politicieni cu probleme penale, dar cu vizibilitate și influență politică semnificativă la nivel local. Liberalii deja i-au validat pe Chirică și Alexe la Iași și sunt pe punctul de a-l accepta pe Iulian Dumitrescu la Prahova. Dar asta nu-i împiedică să arate cu degetul spre PSD și Opoziție, despre care spun că au proprii penali. Pe de altă parte, cele două formațiuni din coaliția de guvernare au alte probleme. Din cauza acuzațiilor de racolări de primari, sunt pe cale să abandoneze planul de a susține candidați comuni pentru primăriile controlate de USR. 

În goana de a-și asigura cât mai multe primării, capitale de județ, și șefi de Consilii Județene, partidele de guvernare nu ezită să susțină candidaturile unor politicieni cu probleme în justiție, dar cu vizibilitate și influență politică semnificativă la nivel local. Cu liberalii Chirică și Alexe deja validați la Iași și un Iulian Dumitrescu pe punctul de a fi confirmat de conducerea centrală pentru un nou mandat la Iași, liberalii susțin că și PSD și Opoziția au penalii săi. PSD și PNL au însă alte probleme: planul candidaturilor comune pentru primăriile controlate de USR este pe punctul să fie abandonat, ambele părți acuzându-se de racolarea agresivă de primari. 

Iulian Dumitrescu, autosuspendat din toate funcțiile politice după ce a fost acuzat că a luat mită de 16 milioane de lei 

Acuzat că a luat mită de 16 milioane de lei, încă în control judiciar, cu averea sub sechestru, liberalul Iulian Dumitrescu este autosuspendat doar cu numele din toate funcțiile politice și din calitatea de președinte de CJ Prahova. Potrivit unor surse politice, fostul prim-vicepreședinte PNL conduce în continuare din umbră atât filiala cât și Consiliul Județean Prahova. Și a reușit, în schimbul finanțării unor proiecte locale, să obțină susținerea tuturor celor 40 de primari liberali, dar și sprijinul a trei primari migrați din alte partide, pentru candidatura sa la un nou mandat de șef de Consiliu Județean. 

Conștienți că NU au alt nume care să poată câștiga această funcție, liderii de la centru încearcă să amâne o decizie, pentru a nu deconta electoral validarea acestei candidaturi. Probleme sunt și în Bacău, unde filiala locală PNL intenționează să-l susțină la primărie pe Sergiu Sechelariu, implicat în trecut în Dosarul Zambaccian. Nici negocierile cu PSD nu merg mai bine.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: ”Avem  timp  până  pe  data  de  30/11/1930  pardon,  aprilie,  momentul  în  care  trebuie  să  depunem  listele. După  ce  vom  sta  de  vorbă  cu  liderii  filialei  Prahova, una  dintre  cele  mai  puternice  ale  Partidului  Național  Liberal. Iulian  Dumitrescu  nu  da  banii  din  buzunarul niciun  consiliu.  Nu  cred  că  cineva  face  împărțire,  cel  puțin  nici  vreun  nu  există  vreun  liberal  care  să  facă  diferență. Nu  s-a  pus problema  domnului  Sechelariu.  Nu,  nu.  Nici  măcar  nu  apare  în  propunere. Vrem  să  ne  maximizăm  șansele.  Sunt  negocieri  care  se  vor  face  pentru  Satu  Mare,  Mureș,  Bacău  și  poate  vor  fi  și  alte  județe.” 

PNL și PSD, candidați separați în unele județe 

Surse din coaliție susțin însă că este mult mai probabil ca PSD și PNL să aibă candidați separați în aceste județe, din cauza înțelegerilor locale pe care social-democrații le au cu UDMR. Între timp, Dumitrescu nu este singurul candidat liberal care are de-a face cu justiția. 

Lideri locali precum Mihai Chirică și Costel Alexe au fost validați candidați la primăria și șefia Consiliului Județean Iași, deși sunt trimiși în judecată pentru abuz sau complicitate la abuz în serviciu și delapidare. Conducerea PNL arată cu degetul spre situația similară a altor partide. Altele ar fi prioritățile: principalul dușman declarat la locale a devenit PSD.

Florin Roman, deputat PNL, coordonator campanie alegeri locale: ”Nu  înțeleg  ce  diferență  este  între situația  domnului  Iulian  Dumitrescu,  candidat  sau  nu  la  Prahova,  cu  situația  unui  alt  candidat,  pentru  că  avem  și  alegeri  europarlamentare,  cum  este  dl.  Vlad  Voiculescu  de  la  USR,  care  este  parte  a  unei  anchete  vizând  o  sumă  de  1.000.000.000  euro. Domnul Chirica  și  domnul Alexe  au  hotărâri  definitive  ale  instanțelor  că  sunt  vinovați? Vă  amintiți  cazul  Florea  de  la  Târgu  Mureș,  care  nu  au  mai  putut  candida  și  a  fost  achitat?  Să-i  lăsăm  pe  cetățeni  să  decidă.  constat  o  agresiune  fără  precedent  a  PSD  în  fiecare județ  din  România doar împotriva aleșilor locali  ai  PNL. Liderii  județeni, fie că sunt prefect, fie că  sunt subprefect, amenință. Merg și fie le promit diferite susțineri  financiare  pe  programe guvernamentale, fie sunt alte tipuri de presiuni.  Personal,  ca  și  coordonator pe alegerile  locale, nu am încredere în cuvântul  domnului Ciolacu.”

Lista candidaților PSD certați cu legea 

Și PSD are candidați cu probleme în justiție. De la fostul președinte ANPC, Horia Constantinescu, devenit candidat la primăria Constanța, la scurt timp după clasarea acuzațiilor DNA de trafic de influență, până la primarul Sectorului 3, Robert Negoiță,  urmărit penal, printre altele, pentru evaziune fiscală, dar și șeful Consiliului Județean Călărași,Vasile Iliuță, devenit recent subiectul unor percheziții DNA într-un dosar de abuz în serviciu. Conducerea este mai preocupată să potolească partenerii de guvernare. 

Marcel Ciolacu, premier, președintele PSD: ”Niciodată nu am avut dușmani, ci adversari politici. Știți că în majoritatea cazurilor, adevăratele competiții la locale sunt între PSD și PNL, nu este ceva neapărat  împotriva firii. Suntem într-o echipa politică pentru că suntem o coaliție de guvernare și avem o alianță electorală pentru euro. Cred că a fost decizia corecta să lăsăm ca fiecare organizație să hotărască singură cum este mai bine. Pentru ce sa ne învrăjbim? Pentru câteva voturi în plus?”

Campania electorală în mass media va debuta la data de 10 mai, luând sfârșit cu două zile înainte de alegerile comasate din 9 iunie. Cele două partide trebuie să facă echipă pentru promovarea listei comune cu candidați pentru europarlamentare, dar se pot război în teritoriu pentru primării și Consilii Județene.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE