Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ar vota tinerii la alegerile din 2024. Sondaj: 23% dintre ei ar alege AUR la parlamentare

AUR este pe primul loc în preferințele tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, pentru alegerile parlamentare.

Este rezultatul unui nou sondaj național realizat de IRES, la comanda organizației Tinerii Votează

Specialiștii spun că opțiunea votanților a fost influențată de instabilitatea pe plan internațional, provocată de pandemia COVID și războaiele în desfășurare.

1 din 4 tineri chesionați nu știu dacă sau cu cine ar vota la alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare. Procentajele se schimbă atunci când vorbim de alegerile europarlamentare.

Ce partide conduc topul tinerilor

Partidul lui George Simion este pe primul loc în preferințele tinerilor chestionați de IRES, pentru alegerile parlamentare. 23% dintre voturile tinerilor s-ar duce spre AUR, urmat de USR și PNL CU 20%, iar pe locul 4, PSD, cu 17%.

Partide ca S.O.S România UDMR, și Forța Dreptei nu ating nici măcar pragul de 10%. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 800 de respondenți.

”Vedem tendința de a nu avea încredere în democrație, de a vrea lideri autoritari care să ne conducă. O lipsă de încredere în tot ce înseamnă partide, guvern, instituții.

Un lucru foarte negativ pentru democrație și pentru o generație care ar trebui să ducă mai departe practic stindardul, dacă e să o luăm așa, democrației.

Dar mai mult decât atât, vedem și un vot care este mai degrabă antisistem decât un vot pentru partide care se înscriu în acest cadru democratic.” a declarat Răzvan Petri, cofondator Politică la Minut.

La alegerile europarlamentare, în schimb, alianța PSD-PNL e prima opțiune a tinerilor, cu 30%. AUR și Alianța Dreapta Unită sunt la egalitate, cu 25%.

”Tinerii se informează din mediul online, adică rețele de social media, Instagram, Facebook, Tiktok, vreo 42%, pe locul doi fiind presa online. Problema pe care o au politicienii Problema pe care o au politicienii noștri tradiționali, ca să zic așa, „mainstream”, este că ei nu sunt confortabili cu genul de conținut de pe Tiktok.

În timp ce partidele noi anti-sistem, cum este AUR, cum este Partidul Dianei Șoșoacă, au găsit această supapă.”, a continuat Vlad Adamescu, cofondator Politică la Minut.

Studiul mai arată că intenția de vot a tinerilor este de 63% în ceea ce privește alegerile prezidențiale, 59% pentru locale și 50% pentru parlamentare, respectiv europarlamentare.

O posibilă explicație pentru oscilațiile în opțiunile tinerilor ar putea fi găsită chiar în importanța pe care o dau fiecărui tur de alegeri.

Potrivit celor 800 de răspunsuri primite de IRES, tinerii ierarhizează importanța alegerilor în această ordine: prezidențiale, parlamentare, locale și, în cele din urmă, europarlamentare.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE