Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Votul prin corespondență la alegerile din 2024. MAE a publicat lista documentelor de care au nevoie românii din străinătate

Informații utile pentru românii din Diaspora care vor să voteze prin corespondență la alegerile din 2024. Ministerul Afacerilor Externe a publicat, în Monitorul Oficial, ordinul prin care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate află ce documente au nevoie pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

  • Începând cu data de 1 aprilie 2024, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze în străinătate prin corespondență sau la secția de votare la scrutinul pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, respectiv la alegerile pentru Preşedintele României, se vor putea înregistra în Registrul electoral ca alegători în străinătate, prin intermediul unor formulare on-line, ce vor fi disponibile pe portalul votstrainatate.ro.

Ce trebuie să facă românii din străinătate ca să voteze

Ordinul publicat de MAE face referire la alegerile pentru Președinție, Senat și Camera Deputaților. În ceea ce privește alegerile europarlamentare, MAE precizează că nu a fost reglementat un cadru legal pentru ca românii din Diaspora să voteze prin corespondență.

Comunicat MAE: "Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 187/2024 ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/28.02.2024 privind documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României sau la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

Reamintim că la alegerile pentru Președintele României și la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților, cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot și prin corespondență, prin înscrierea pe un formular online aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă (www.votstrainatate.ro), începând cu data de 1 aprilie 2024.

Pentru a se putea înregistra cu opțiunea votului prin corespondență, alegătorii români din străinătate trebuie să încarce pe site-ul anterior menționat și o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul legal de ședere, eliberat de autoritățile statului de reședință.

De asemenea, la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării numai dacă prezintă un document eliberat de autoritățile străine care atestă dreptul legal de ședere în țara respectivă.

Lista documentelor care atestă dreptul legal de ședere în străinătate poate fi consultată aici:

Precizăm că la alegerile pentru Parlamentul European nu este reglementat cadrul legal pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență."

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE