Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clubul de noapte care stochează căldura corporală a petrecăreților și o transformă în energie

Un ring de dans fierbinte ajută la încălzirea și răcirea unui local de muzică din Glasgow, prin colectarea căldurii de la dansatori și stocarea acesteia în roci în subteran. Sistemul, denumit BodyHeat, este instalat în mai multe zone din sala SWG3, permițând oprirea permanentă a cazanului pe gaz, economisind bani și reducând consumul de energie, conform Euronews Next.

„Oricine a fost într-o sală de spectacole și a intrat într-un local aglomerat și a simțit căldura generată de public. Ceea ce este grozav la BodyHeat este că publicul nostru participă la sistem. Doar venind la un eveniment, venind la un concert sau la un club, faci parte din reducerea emisiilor de carbon pentru acel loc și cred că acest lucru a atins cu adevărat o coardă sensibilă în rândul publicului nostru”, a declarat Andrew Fleming-Brown, directorul general al SWG3.

Crearea unor locații muzicale mai ecologice

Sistemul termic de încălzire și răcire captează căldura emisă de toți vizitatorii sălii și o stochează în 12 puțuri subterane, înainte de a fi folosită pentru a încălzi sau răci sala mai târziu, fie că este vorba despre ziua următoare, luna următoare sau anul următor.

„Atât de multe cluburi de noapte folosesc în prezent unități de aer condiționat pentru a capta căldura și a o îndepărta de ringul de dans. Dar apoi este pur și simplu expulzată în aer. Când au ceva care are nevoie de încălzire, ei pornesc cazanul de gaz. Și acesta este lucrul pe care l-am interceptat aici”, a declarat David Walls, un geolog geotermist care a ajutat TownRock Energy să dezvolte sistemul.

Căldura este transportată printr-o serie de conducte către pompele de căldură din sala instalațiilor, înainte de a ajunge la 200 m sub pământ, în puțuri, pentru a fi stocată.

Atunci când energia este gata să fie folosită, aceasta se întoarce la pompele de căldură, unde ajunge la o temperatură adecvată pentru cele trei spații în care este activă. Printre încercările anterioare de a face ca spațiile de muzică și concertele să fie mai ecologice se numără ringurile de dans care generează electricitate și concertele cu pedale, dar niciuna nu a oferit industriei o modalitate atât de realistă de a-și reduce emisiile precum BodyHeat, potrivit lui Fleming-Brown.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE