Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cifra caloriilor din meniuri poate preveni mii de decese cauzate de cancer, arată un nou studiu

Includerea obligatorie a numărului de E-uri și a caloriilor fiecărui preparat din meniul restaurantelor ar putea salva mii de vieți și miliarde de dolari în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății și serviciilor sociale, arată un nou studiu.

În SUA, în urma implementării unei legislații similare celei europene - care impune restaurantelor și lanțurilor de fast-food cu 20 sau mai multe puncte de vânzare să atașeze etichete cu calorii pe meniurile lor -, s-a constatat că din 2018 până în prezent s-a înregistrat o scădere cuprinsă între 20 până la 60 de calorii pentru fiecare masă, mai arată același studiu.

Datele culese de către oamenii de știință de la Universitatea Tufts arată că politica «detalierii caloriilor» va conduce la prevenirea a cel puțin 28.000 de cazuri de cancer corelate cu obezitatea la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani.

Câte decese ar putea fi prevenite

Totodată, ar putea fi împiedicate aproximativ 16.700 de decese generate de cancer la adulții cu vârste între 20 și 65 de ani, lucru care ar conduce și la o reducere a cheltuielilor de 2.8 miliarde de dolari (2.55 miliarde de euro) pentru sănătate și servicii sociale.

Potrivit proiecțiilor cercetătorilor, cancerul de ficat, de sân (post-menopauză), de endometru, de rinichi și de pancreas se numără printre tipurile de cancer care au fost prevenite prin această metodă.

Cercetările efectuate de-a lungul timpului arată și modul în care această politică ar putea preveni și augmentarea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2 în rândul adulților din SUA. Noutatea acestui ultim studiu se reflectă în impactul pe care legislația îl are asupra sănătății și impactul economic în privința cancerelor legate de obezitate nu fusese evaluat anterior.

Schimbări mici cu beneficii mari

"Este important pentru noi să continuăm să le arătăm consumatorilor, factorilor de decizie și industriei cum schimbările mici pot duce la beneficii mari", a declarat Mengxi Du, unul dintre cercetători, doctorand în epidemiologie nutrițională și știința datelor la Școala Friedman din cadrul Universității Tufts.

"Perspectiva pe care am obținut-o sugerează că etichetarea poate fi asociată cu îmbunătățirea sănătății și cu economii substanțiale pentru asistența medicală destinată cancerului, toate acestea pot fi dublate de reacția industriei alimentare, ce-ar putea propune pieței opțiuni alimentare mai puțin calorice sau rețete regândite", a mai spus acesta.

Studiul, publicat în revista BMJ Open, a estimat că grupul care ar beneficia cel mai mult de pe urma acestei politici este reprezentant de adulții tineri cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani – un grup care înregistrează deopotrivă o creștere disproporționată a numărului de cancere asociate obezității.

Politica etichetelor nutriționale accesibilă doar celor cu venituri mari

Cercetătorii au declarat că mai sunt încă multe de făcut pentru ca persoanele din toate mediile să poată beneficia de politica de etichetare.

"Persoanele cu un nivel mai ridicat de educație sau de venituri sunt conștiente de informațiile de pe etichetele meniurilor și știu cum să le interpreteze, dar trebuie să depunem un efort în ceea ce privește educarea celor cu venituri mici sau cu aflați în risc de sărăcie, deoarece încă observăm unele disparități", a mai spus cercetătorul.

Studiile estimează că obezitatea este un factor de risc corelat cu 13 tipuri de cancer, iar în prezent, afecțiunea stă la baza a aproximativ 40% din toate cazurile de cancer nou-diagnosticate în Marea Britanie. În ceea ce privește fondurile alocate tratării cancerelor, circa 43.5% din acestea sunt direcționate către tratarea cancerelor generate de obezitate.

Cum stă Europa la etichetarea caloriilor în meniuri?

În timp ce valorile nutriționale sunt obligatorii de câțiva ani pe produsele alimentare preambalate în întreaga Uniune Europeană, unele țări din Europa nu au introdus această condiție în legislația internă.

Irlanda a fost la un pas de a face din această măsură o lege, politica fiind dezbătută încă din 2015, dar de atunci guvernul a tot dat înapoi, în ceea ce privește implementarea.

O țară din afara UE care impune indexarea numărului de calorii în meniuri este Marea Britanie, care din 2022 obligă etichetarea caloriilor.

În Marea Britanie, legea se aplică în HORECA care au peste 250 de angajați. Măsura este luată în considerare deopotrivă în Scoția și Țara Galilor. De pe 15 martie 2023, măsura este obligatorie și în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE