Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Folosirea făinii de insecte în produsele tradiționale. Nutriționistul Lygia Alexandrescu: ”Românii nu sunt pregătiți să consume astfel de trufandale”

Poporul român este unul căruia ”îi modifici cu greu obiceiurile alimentare” și va fi un ”drum lung” până când va folosi ingrediente precum făina de insecte, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu, în direct al Euronews România. De asemenea, e consideră că este nevoie de o ”deschidere culturală” pentru a încerca astfel de preparate, însă în acest moment ”românii nu sunt pregătiți să consume astfel de trufandale”.

Nutriționistrul Lygia Alexandrescu a reacționat în contextul controverselor generate de ideea folosirea făinii de insecte în produse tradiționale românești, cum ar fi cozonacul.

Într-un interviou acordat Euronews România, a evidențiat faptul că românii sunt obișnuiți să consume alimente cu care au crescut.

Poporul român este un popor căruia îi modifici foarte greu obiceiurile alimentare. Într-adevăr, consumăm alimente cu care nu am fost crescuți. De la alimentul de tip plantă cu care n-am fost crescuți și până la extracte din insecte, e un drum lung.

Și creveți mâncăm și nu am fost crescuți cu ei. Probabil că e nevoie de o deschidere culturală și de o dorință de încercare”, a explicat Lygia Alexandrescu, în direct la Euronews România.

Nutriționista Lygia Alexandrescu: Făina de insecte conține multe proteine, însă trebuie văzute studiile clinice pe perioade îndelungate

„Există aceste tipuri de făină (făina de insecte, n.red), au mai multe proteine. Acele cochilii ne aduc un aport mai mare de calciu (...), însă trebuie văzute studiile clinice pe perioade îndelungate.

Ce se întâmplă dacă mănânci în mod constant, ce se întâmplă cu osatura copiilor, cu sistemul lor digestiv. Sunt multe de studiat înainte de a generaliza că e recomandat sau dacă e un aport energetic suplimentar de care să ne bucurăm.

Aș spune că românii nu sunt pregătiți să consume astfel de trufandale, deși multe dintre ele există deja în alte produse decât cele de panificație”, a explicat ea.

De asemenea, nutriționistul acreditat de Comitetul Internațional Olimpic a subliniat că ”măsura este esențială” în cazul în care făina de insecte ar fi introdusă în alimentația din România și este, totodată, nevoie de studii pentru a determina ce efecte asupra sănătății folosirea acestui ingredient pe termen lung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE