Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China lansează zeci de sisteme de inteligență artificială pentru a concura cu ChatGPT

Peste 70 de modele lingvistice mari de inteligență artificială, tehnologia ce stă la baza chatbotului ChatGPT, au fost lansate în China. Anunțul a fost făcut marți de Robin Li, directorul executiv al companiei Baidu. Astfel, firmele chineze din domeniul tehnologiei vor să prindă din urmă pe cele din Statele Unite și Europa, în cursa pentru dominația în sistemelor AI.

Baidu se număr printre companiile chineze care au lansat săptămâna trecută roboți de chat cu inteligență artificială, după ce au obținut aprobarea autorităților de reglementare de la Beijing pentru a lansa astfel de produse pe piață, relatează agenția Reuters.

Printre acestea se numără firma de recunoaștere facială SenseTime și startup-urile de inteligență artificială Baichuan Intelligent Technology, Zhipu AI și MiniMax.

Robin Li a declarat că Ernie 3.5, cea mai recentă versiune a chatbot-ului AI de la Baidu, are o viteză de procesare de două ori mai mare decât cea a versiunii precedente, fiind mai eficientă cu 50%. De asemenea, el a dezvăluit că Baidu va lansa o nouă versiune în curând.

SUA, China și Europa, în cursa pentru a dezvolta și controla domeniul inteligenței artificiale

Statele Unite, China și Uniunea Europeană sunt în prezent principalii competitori în dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială. China își propune să concureze dominația americană și să devină lider în domeniul AI până în 2030.

În schimb, în Uniunea Europeană, autoritățile se concentrează asupra modalităților de a identifica oportunitățile oferite de AI într-un mod etic, în folosul oamenilor, arată un studiu realizat cu finanțare UE.

În Europa există în prezent peste 1.600 de firme start-up specializate în dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială. Marii jucători de pe această piață activează în Marea Britanie, Germania și Franța. De altfel, principalele centre se află în Londra, Berlin, Paris, Madrid, Stockholm, Amsterdam, Copenhaga, Barcelona și Dublin.

Statele europene investesc masiv în sistemele de inteligență artificială. De exemplu, Guvernul francez vrea să aloce peste 1,7 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a dezvoltarea AI.

La nivel global, piața inteligenței artificiale generative, mai exact a dezvoltatorilor de modele lingvistice mari, este așteptată să depășească 35 miliarde de dolari în perioada 2022-2027, în creștere aproape 33%, potrivit unui studiu al unei instituții de profil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE