Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un algoritm de inteligență artificială ar putea salva lumea prin detectarea asteroizilor periculoși

Un nou algoritm alimentat de inteligența artificială a detectat un asteroid potențial periculos (PHA) care se îndreaptă spre Pământ și pe care alte studii mai vechi - inclusiv Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), finanțat de NASA - nu au reușit să îl găsească.

Acest nou PHA numit 2022 SF289, care are o lungime de 600 de metri și este suficient de mare pentru a distruge un oraș, a fost detectat în timp ce algoritmul de căutare a asteroizilor era supus unui test de eficiență folosind datele obținute de sondajul ATLAS din Hawaii.

Algoritmul, numit HelioLinc3D, a fost dezvoltat de Universitatea din Washington și a fost conceput pentru Observatorul Vera C Rubin pentru a descoperi obiecte din apropierea Pământului (NEO).

Situat în nordul statului Chile și aflat încă în construcție, observatorul Vera C Rubin este finanțat în principal de Fundația Națională pentru Știință a SUA și de Departamentul de Energie al SUA și se așteaptă ca acesta să obțină rezultate fără precedent în detectarea asteroizilor.

Datorită oglinzii sale masive și a camerei uriașe de 3.200 de megapixeli, observațiile lui Rubin vor putea detecta chiar și cele mai slabe obiecte de pe cer.

Algoritmii convenționali necesită realizarea a patru imagini într-o singură noapte pentru a determina dacă un obiect în mișcare este de fapt o rocă. Cu ajutorul telescopului Rubin, software-ul din spatele HelioLinc3D a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de observații nocturne, potrivit Euronews Next.

"Prin demonstrarea eficienței în lumea reală a software-ului pe care Rubin îl va folosi pentru a căuta mii de asteroizi potențial periculoși încă necunoscuți, descoperirea lui 2022 SF289 ne face pe toți mai siguri", a declarat Ari Heinze, principalul dezvoltator al HelioLinc3D și cercetător la Universitatea din Washington.

În sistemul nostru solar există un număr mare de corpuri cerești

În cadrul sistemului nostru solar există un număr semnificativ de corpuri cerești care variază ca mărime și proximitate față de planeta noastră. Deși majoritatea nu reprezintă niciun risc, unele rămân mai aproape de Pământ decât altele.

De asemenea, cunoscute sub numele de NEO, aceste obiecte trebuie monitorizate îndeaproape pentru a ne asigura că nu se vor ciocni cu Pământul și pentru a evita un accident potențial devastator.

Până în prezent, studiile telescopice au detectat până în prezent 32.000 de astfel de obiecte, cele mai periculoase - cele care ar putea provoca daune grave planetei - fiind mai ușor de reperat. Cu toate acestea, se estimează că există peste 10.000 de obiecte de cel puțin 460 de metri lungime care încă nu au fost descoperite și care sunt prea slabe pentru a fi detectate.

"Ne-a luat aproximativ 200 de ani să trecem de la un asteroid cunoscut la un milion. În funcție de momentul în care începem, ne va lua între trei și șase luni să dublăm acest număr", a declarat pentru New York Times Mario Jurić, liderul echipei proiectului HelioLinc3D și astronom la Universitatea din Washington.

Deși acest asteroid a fost clasificat drept "asteroid potențial periculos" din cauza dimensiunilor sale și a proximității față de Pământ, se presupune că acesta nu prezintă niciun risc pentru Pământ în viitorul previzibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE