Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CES 2024. Ochelarii cu tehnologie revoluționară care ajută persoanele cu deficiențe de vedere precum câinele ghid

O pereche de ochelari speciali cu tehnologie împrumutată de la vehiculele autonome ar putea veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, precum un câine ghid. Dispozitivul inovator a fost creat de o companie din România, printre puținele prezente la Consumer Electronics Show (CES), cea mai importantă expoziție de tehnologie care are loc săptămâna aceasta în Las Vegas.

Mai mult, creatorii ochelarilor au reușit o finanțare de 10 milioane de euro, acordată de Consiliul European pentru Inovare, cel mai important accelerator al Uniunii Europene pentru start-upuri inovative.

VEZI GALERIA
5 imagini

Ochelarii au fost creați de compania .lumen (Dotlumen), un start-up condus de Cornel Amariei, un tânăr de 30 de ani.

”M-am născut într-o familie cu dizabilități. Crescând ca singura persoană fără o dizabilitate în familia mea, mi-a arătat cât de mult tehnologia poate ajuta, dar și cât de puțină tehnologie există”, a declarat Cornel Amariei, pentru Euronews România.

Tânărul a condus un departament de inovare în cadrul unei companii din domeniul auto, însă în 2020 a pus pe picioare start-up-ul. A adaptat tehnologia folosită de vehiculele autonome pentru a dezvolta perechea de ochelari care ajută persoanele cu deficiențe de vedere precum un câine ghid.

Un câine ghid costă 60.000 de euro să-l antrenăm și durează două ore pe zi de avea grijă de el, prea mult pentru un nevăzător. Din motivul ăsta, la 40 de milioane de nevăzători, avem doar 28.000 de câini ghid”, a spus Cornel Amariei.

Cum funcționează ochelarii care ajută persoanele cu deficiențe de vedere

”Am luat conducerea de condus autonom și am creat ochelarii Lumen care fac exact ceea ce câinele ghid face (...) În loc să te tragem de mână cum face un câine ghid, noi te tragem de cap, cum ne place să glumim.

Efectiv simți în zona frunții cum sistem te trage în direcția în care să te îndrepți, departe de obstacole”, a explicat directorul executiv al companiei .lumen.

Ochelarii pentru persoanele cu deficiențe de vedere, aprobați în SUA

”Este prima astfel de tehnologie din lume. Avem toate patentele pentru ea internațional. Chiar recent a fost aprobat și în Statele Unite. Vom intra pe piață spre finalul anului.

Este posibil datorită unei echipe de peste 50 de cercetători și oameni de știință care fac parte din echipa Lumen”, a mai spus Amariei.

Compania .umen a obținut 10 milioane de euro, bani europeni, pentru dezvoltarea ochelarilor

”Suntem și primul start-up din România care a câștigat finanțare de la European Innovation Council (Consiliul European pentru Inovare), cel mai important accelerator al Uniunii Europene pentru start-up-uri inovative.

Acolo am avut o finanțare de aproape 10 milioane de euro pe care o folosim pentru dezvoltare.

Acum, vă salutăm din Las Vegas de la CES, cel mai mare târg de tehnologie din lume. Suntem în pavilionul Uniunii Europene, ne-au invitat să fim aici printre cele 15 companii cele mai relevante în acest moment din UE. Suntem Foarte bucuroși să reprezentăm România aici”, a precizat fondatorul .lumen.

UE pune la dispoziție 10 miliarde de euro pentru a susține inovația

”Fondurile pe care noi le-am câștigat ca parte a European Innovation Council, cel mai prestigios program al Uniunii Europene. Banii vin direct din Bruxelles, direct la UE.

Este un program internațional. Din păcate, România are doar două companii care au fost aprobate deși alte țări au zeci de companii.

Este un fond de 10 miliarde de euro pe care UE l-a pus pentru a susține inovația europeană în a concura cu ceea ce se întâmplă peste ocean.

Suntem foarte onorați să fim prima echipă din România care să primească această finanțare și dorim să fie și mai multe companii din România. Criteriile sunt să fie o companie deep tech care se bazează pe o tehnologie foarte avansată, o tehnologie care face diferența.

Și așa am reușit să câștigăm după un proces lung, un proces greu în care doar foarte puține. Un mic procentaj din cei care aplică chiar ajung la bani, dar odată ce ajungi acolo ai un boost incredibil din partea UE și un ajutor incredibil”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE