Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala nucleară plutitoare, inovația în care japonezii investesc zeci de milioane de dolari. Legătura lui Bill Gates cu proiectul

Zeci de companii japoneze, inclusiv mari constructori de nave, au investit aproximativ 10 miliarde de yeni (peste 70 de milioane de dolari) într-un start-up britanic care dezvoltă centrale nucleare plutitoare ce ar urma să fie amplasate în largul mării, au declarat surse citate de agenția Kyodo, conform Japantoday.com.

Companiile Onomichi Dockyard și Imabari Shipbuilding se numără printre investitorii care sprijină start-up-ul britanic Core Power Ltd, care a colaborat la acest proiect cu TerraPower LLC, o companie americană fondată filantropul Bill Gates.

"Am decis să ne alăturăm unui proiect demonstrativ în străinătate, având în vedere viteza de dezvoltare", a declarat un oficial al Onomichi Dockyard, care a adăugat că firma niponă își propune comercializarea unor astfel de facilități până în 2030.

Dacă ar fi construite în largul mării, centralele nucleare ar fi mai puțin vulnerabile la cutremure și tsunami. De asemenea, dezvoltarea unor astfel de unități ar fi mai puțin costisitoare decât cele de pe uscat.

Prin investirea în acest proiect, companiile nipone vor să obțină experiență, în așa fel încât să lanseze un proiect similar în Japonia, mai precizează sursele citate.

Centrala în curs de dezvoltare este concepută pentru a lichefia sarea prin încălzirea acesteia la o temperatură de peste 400 grade Celsius și amestecarea acesteaia cu uraniu. Aceasta ar urma să acționeze o turbină folosind energia termică produsă atunci când uraniul topit este supus fisiunii nucleare.

Până acest proiect să devină realitate, Japonia face evaluări pentru a stabili cât de sigură ar fi construcție de centrale nucleare în largul mării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE