Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Turcia 2023. Ce spun alegătorii după ce părăsesc cabinele de votare

Iată câteva opinii ale cetățenilor turci care au votat duminică în turul doi al alegerilor prezințiale din Turcia, care ar putea prelungi mandatul lui Recep Tayyip Erdogan pentru al treilea deceniu sau ar putea duce la un transfer de putere către rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, potrivit Reuters.

În capitala Ankara:

"Vedem cu toții ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Vedem cu toții cum s-a schimbat țara noastră. Nimeni nu poate nega acest lucru", a declarat gospodina Songul Aslan, în vârstă de 45 de ani, după ce a votat pentru Erdogan.

"Am votat pentru ca țara noastră să continue să se îmbunătățească, să devină mai bună din toate punctele de vedere. Dificultăți economice există, dar sunt probleme care pot fi rezolvate. Turcia poate depăși orice, atâta timp cât rămânem puternici."

Gulcan Demiroz, în vârstă de 32 de ani, a declarat că speră că votul va aduce schimbări și că, în caz contrar, prietenii ei vor pleca în străinătate, așa cum ea și prietenul ei se gândeau să facă, pentru o viață mai bună.

"Această țară merită mai mult. Avem nevoie de un colectiv de minți, nu de un om puternic, rece și distant care conduce de unul singur", a declarat Demiroz, care lucrează în industria textilă, după ce a votat pentru Kilicdaroglu.

"Votăm astăzi pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, pentru ca ei să vadă un viitor mai bun", a declarat Kemal Ustunel, în vârstă de 66 de ani.

"Inflația crește vertiginos și nu văd pe nimeni în actualul guvern care să oprească situația. (Kilicdaroglu) și-a pregătit echipele de oameni înțelepți. Cu voia lui Dumnezeu, el va scoate țara din această groapă".

"Cred că nu va fi ușor pentru Kilicdaroglu, este o persoană onestă, dar nu toate alegerile sale au fost corecte", a declarat Burak, în vârstă de 23 de ani, care a votat pentru el după ce l-a susținut pe candidatul clasat pe locul 3, Sinan Ogan, în primul tur, pe 14 mai. "Sper că va câștiga și că această țară va putea respira puțin după o perioadă atât de lungă. În caz contrar, mă tem că vom avea parte de vremuri grele."

În cel mai mare oraș din Turcia, Istanbul:

"Turcia a devenit o țară nedemocratică. Vreau să văd o Turcie mai puternică, apropiată de Uniunea Europeană. Vreau să trăiesc într-o țară care respectă statul de drept și hotărârile CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)", a declarat Sukru Ucar, 35 de ani, specialist pe piața digitală.

"Data trecută am fost mai încrezător, dar cred că se vor produce schimbări. Dacă Erdogan va câștiga, mă voi gândi să părăsesc Turcia."

"Am votat pentru Erdogan pentru că este un lider mondial. Am votat pentru el pentru că apreciez lucrurile pe care le-a făcut pentru Turcia. A schimbat sistemul de sănătate pentru totdeauna. A construit drumuri", a declarat muncitorul în construcții Omer Kosekol, în vârstă de 58 de ani.

"Îl iubim (pe Erdogan) foarte mult. Cu permisiunea lui Dumnezeu, el va câștiga. Țara are multe probleme, dar dacă cineva le poate rezolva, el este acela", a declarat Nuran, care a votat la secția de votare din Istanbul unde Erdogan și-a exprimat votul.

"Mă aștept ca din aceste alegeri să iasă speranță", a declarat Ali Sakrak, susținător al opoziției. "Acesta va fi un referendum pentru tineretul nostru și pentru națiunea noastră. Sper că cetățenii noștri vor lua decizia corectă."

În Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul majoritar kurd:

"În primul tur am votat pentru Kilicdaroglu pentru președinție. Dar de data aceasta, Partidul AK (al lui Erdogan) are majoritatea în parlament. Dacă Kilicdaroglu va fi ales, îi va fi greu să funcționeze", a declarat Mahmut Cin, în vârstă de 29 de ani.

"Am votat de data aceasta pentru Erdogan pentru stabilitate, pentru ca să nu existe nicio problemă între parlament și președinte."

"Destul este destul. Schimbarea este esențială pentru a depăși criza economică și problemele cu care se confruntă Turcia, așa că am votat din nou pentru Kilicdaroglu. Suntem plini de speranță și hotărâți", a declarat gospodina Canan Tince, în vârstă de 34 de ani.

"Este important pentru viitorul Turciei ca președintele și parlamentul, unde are majoritatea, să lucreze împreună sub același acoperiș. Prin urmare, am votat din nou pentru Erdogan pentru stabilitate", a declarat pensionarul Faruk Gecgel, în vârstă de 54 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE