Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Turcia 2023. Erdogan și-a anunțat victoria

Turcia a organizat duminică al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Recep Tayyip Erdogan, cel care deține puterea de 20 de ani, este pe cale de a intra în al treilea deceniu când se află la putere. Rivalul său este Kemal Kilicdaroglu, un reformator care promite să restabilească democrația.

28/05/2023 , 20:48

Erdogan susține că a câștigat alegerile prezidențiale

Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a câștigat alegerile prezidențiale din Turcia.

"Aș dori să le mulțumesc cetățenilor care au mers la urne și și-au exprimat votul. Aș dori să mulțumesc poporului nostru pentru că mi-a încredințat responsabilitatea de a guverna țara pentru următorii cinci ani", a declarat liderul turc, potrivit Euronews.com.

"Vom fi demni de încrederea dumneavoastră", a adăugat el.

VEZI GALERIA
4 imagini

După numărarea a 98.88% din voturi, Erdogan a obținut 52.08% din sufragii, iar Kemal Kiliçdaroglu 47,92%.

28/05/2023 , 20:00

Rezultatele parțiale, estimările la ora 20

La ora 20:00, după numărarea voturilor din aproape 98% de secții, Erdogan are 52,15% din voturi, faţă de 47,85% Kiliçdaroglu, conform rezultatelor parţiale.

Președintele în funcție a obținut 26,815,852 de voturi, iar contracandidatul său 24,617,898 din sufragii, la o prezență la vot estimată la 85,51%.

28/05/2023 , 19:03

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia, la ora 19

La ora 19, scorul obținut de președintele Recep Tayyip Erdogan este de 53,15% din voturi, iar cel al lui Kemal Kiliçdaroglu a ajuns la 46,85%, după numărarea a voturilor din aproape 86% dintre secții, arată rezultatele parțiale.

28/05/2023 , 18:18

Oficialii turci au făcut publice rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale

Președințele turc Erdogan a obținut 57% dintre voturi, contracandidatul său, iar Kemal Kiliçdaroglu, 42% dintre sufragii până la această oră, arată rezultatele parțiale făcute publice de autoritățile turce, după numărarea voturilor din 55,06% dintre secții.

28/05/2023 , 18:12

Erdogan, primul mesaj după închiderea urnelor: ”E momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre”

Autoritățile electorale sunt așteptate să facă publice în curând primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din Turcia. Preşedintele în funcţie Recep Tayyip Erdogan este favorit în faţa contracandidatului său Kemal Kiliçdaroglu, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, citate de Agerpres.

”Acum este momentul să protejăm voinţa națiunii noastre (...) până în ultimul moment", a scris pe Twitter preşedintele Erdogan, după închiderea urnelor.

”Îndemnăm pe toată lumea la calm înaintea numărării voturilor", a afirmat la rândul său un observator din tabăra lui Kiliçdaroglu.

Cu toate că unele sondaje care-l dădeau învins sigur, Erdogan a fost foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur, obţinând 49,5%, faţă de 45% pentru Kiliçdaroglu, un social-democrat pro-occidental.

28/05/2023 , 17:01

Votul la alegerile prezidențiale din Turcia s-a încheiat

Secțiile de votare în Turcia s-au închis la ora 17. Datele neoficiale vorbesc de o prezență masivă la urne, după ce în primul tur al prezidențialelor aceasta a fost de peste 88%, adică peste 53 de milioane de votanți. Până acum nu au fost înregistrate evenimente deosebite, deși opoziția a reclamat unele nereguli.

”Șeful Autorității Electorale din Turcia spunea că nu va dura mult până când vor fi numărate voturile. Sunt doar buletinele de vot pentru președinție.

Sunt aproape 200.000 de secții de vot care au funcționat azi în Turcia pentru cele 84 de milioane de alegători.

Opoziția a mobilizat 400.000 de observatori pentru a-și crește șansele de a nu pierde aceste alegeri

În jurul orei 18:30 vom avea primele estimări. Până atunci, a fost interzisă transmiterea oricăror date despre alegeri”, a transmis Cătălin Lența, trimisul special al Euronews România în Turcia.

Potrivit The Assorciated Press, în Turcia nu sunt organizate sondaje de tip exit poll. În aceste condiții, rezultatele preliminare urmează să fie anunțate în doar câteva ore de la închiderea urnelor, în jurul orei 21.

28/05/2023 , 15:55

Ce spun alegătorii după ce ies de la urnele de vot

Iată câteva opinii ale cetățenilor turci care au votat duminică în turul doi al alegerilor prezințiale din Turcia, care ar putea prelungi mandatul lui Recep Tayyip Erdogan pentru al treilea deceniu sau ar putea duce la un transfer de putere către rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, potrivit Reuters.

"Vedem cu toții ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Vedem cu toții cum s-a schimbat țara noastră. Nimeni nu poate nega acest lucru", a declarat gospodina Songul Aslan, în vârstă de 45 de ani, după ce a votat pentru Erdogan.

"Inflația crește vertiginos și nu văd pe nimeni în actualul guvern care să oprească situația. (Kilicdaroglu) și-a pregătit echipele de oameni înțelepți. Cu voia lui Dumnezeu, el va scoate țara din această groapă", spune un alt alegător.

Mai multe informații găsiți în linkul de mai jos:

Pe ultima sută de metri, ambii candidați și-au adunat susținătorii la mitinguri electorale.

Recep Tayyip Erdogan, cel care a ieșit învingător în primul tur de scrutin, a organizat un miting la care au participat mii de oameni.

Deși Turcia se confruntă cu o inflație de 50 la sută, cu devalorizarea monedei naționale și cu efectele cutremurelor devastatoare din februarie, Recep Tayyip Erdogan, se bucură de un sprijin larg în rândul vârstnicilor și a celor conservator-naționaliști.

Mitingul pentru Kemal Kilicdaroglu a fost organizat de primarul orașului Istanbul. Sondajele îl arătau învingător în primul tur, dar el a obținut aproape 40 la sută din sufragii.

Erdogan, acuzat de contracandidatul său de lașitate

Înainte de ziua alegerilor, Kemal Kilicdaroglu l-a acuzat pe contracandidatul său de lașitate.

”Defăimări constante, minciuni, conspirații. Nu pot nici lua legătura cu jurnaliștii pentru a-mi anunța programul. Companiile de telecomunicații au făcut în așa fel încât să nu pot trimite SMS-uri jurnaliștilor.

Sunt într-un blocaj total. Vă întreb, domnule Erdogan, nu ar trebui să candidez la aceste alegeri? Ce urmăriți? În Turcia nu se pot face alegeri. Omul ăsta e un laș, e un laș.”, a declarat Kemal Kilicdaroglu.

În Turcia, prezența la vot este obligatorie. Cei care nu participă la scrutin riscă să fie amendați.

În 2017, la alegerile anterioare, valoarea unui sanțiuni a fost de 22 de lire turcești, echivalentul unui euro.

În primul tur de scrutin organizat acum două săptămâni, prezența la urne a fost de aproape 90 la sută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE