Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Alegeri Turcia: Erdogan a înregistrat victorii în regiuni afectate de cutremur

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile majoritatea provinciilor care au fost afectate de cutremurele care au lovit Turcia și Siria în februarie 2023.

Conform datelor preliminare, în şapte din cele unsprezece provincii afectate de cutremur votanții l-au ales pe Erdogan ca viitor președinte, a informat luni agenţia presă Anadolu, scrie Agerpres.

Sprijinul său în regiune nu a fost afectat semnificativ după ce a câştigat în nouă din cele unsprezece provincii în 2018. În Adana şi Hatay, Erdogan a câştigat atunci, deşi la scor strâns.

După cutremurele devastatoare au fost numeroase critici la adresa guvernului. Guvernul a fost acuzat că nu a luat măsuri suficiente în avans şi ulterior pentru a face faţă catastrofei.

Erdogan a susţinut în mod repetat că acest lucru este cauzat de amploarea dezastrului şi nu este vorba de eşecul guvernului său. Cifre sigure privind prezenţa la vot nu sunt încă disponibile.

Potrivit guvernului, câteva milioane de oameni au părăsit regiunea după dezastru, deşi pentru alegeri, partidele au oferit alegătorilor gratuit transport înapoi spre regiunile în care erau înregistraţi pentru a vota.

La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu.

După numărare, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera şeful statului, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.

Distribuie

Taguri