Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Turcia. Kilicdaroglu îi sfătuiește pe turci să voteze ”pentru a scăpa de un regim autoritar”

Kemal Kilicdaroglu, candidatul Opoziției la alegerile prezidențiale din Turcia, i-a îndemnat pe cetățeni să voteze duminică ”pentru a scăpa de un regim autoritar”. Contracandidatul președintelui în exercițiu Recep Tayyip Erdogan a făcut declareații după ce a votat într-o secție din Ankara, capitala Turciei, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

”Pentru ca o veritabilă democraţie şi libertate să poată avea loc în această ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritar, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze", a declarat Kilicdaroglu.

De asemenea, candidatul Opoziției i-a sfătuit pe cetățenii turci să rămână lângă urne după închiderea secţiilor de votare, la ora 17:00, ora locală, pe motiv că ”aceste alegeri s-au derulat în condiţii foarte dificile”.

"Au fost proferate tot felul de defăimări şi calomnii, însă eu am încredere în bunul simţ al cetăţenilor. Democraţia va veni în mod sigur în această ţară, libertatea va veni", a precizat Kemal Kilicdaroglu, potrivit sursei citate.

Erdogan, dat favorit în al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan este dat favorit în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Liderul turc a votat în cartierul său Uskudar, pe malul asiatic al Istanbulului, însoţit de soţia sa Emine şi sub ochii unei mulţimi importante.

"Nicio ţară din lume nu înregistrează rate de participare de 90%, Turcia aproape că le-a atins. Le cer concetăţenilor mei să vină să voteze neclintit", a declarat președintele Turciei.

Erdogan este de părere că votul "va fi încheiat rapid", în condițiile în care sunt numai doi candidaţi în cursă.

Potrivit sursei citate, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, organizat pe 14 mai, rata de participare a fost de 87% dintre cei înscrişi.

Erdogan a obţinut în primul tur 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii. Erdogan ar urma să ajungă la Ankara mai târziu la începutul serii

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE