Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se află în mintea unui consumator de droguri? Expert: Am discutat cu astfel de tineri, după trei zile se întrebau ce au făcut

Un tânăr teribilist care crede că i se cuvine totul. Este, pe scurt, profilul șoferului care a comis tragedia din 2 Mai. Expertul criminolog, Dan Antonescu, a explicat la Euronews ce se petrece în mintea unui consumator de droguri și de ce, după comiterea unei fapte, acesta nu înțelege ce a făcut.

”E clar că avem de-a face cu un tânăr teribilist. Un tânăr care nu înțelege rolul lui în societate și rostul, la vârsta pe care o are, crede că i se cuvine totul, că dacă a tras un joint, foarte mulți adolescenți greșesc crezând că o priză de cocaină nu reprezintă un pericol pentru ei sau pentru alții. În carieră am avut de-a face cu oameni care sub influența unor substanțe au comis crime.”

Consumatorii nu își amintesc ce au făcut

Acesta a adăugat că tinerii nu își amintesc ceea ce au făcut după câteva zile de la consum.

”Halucinațiile sunt extrem de frecvente la cei care consumă astfel de substanțe. Ei ajung în fața instanței de cele mai multe ori și invocă faptul că la momentul comiterii faptei nu au realizat ce se întâmplă pentru că erau sub influența acelor substanțe.

Am avut ocazia să discut cu astfel de tineri, la 2-3 zile veneau în biroul meu și îmi spuneau că nu merită pentru că ei nu știau ce au făcut, era o pată albă în memoria lor și se întrebau ce caută la poliție. Copilul acesta, că are 19 ani, va sta mulți ani după gratii, va afla că viața lui de huzur fără probleme va rămâne o amintire.”

Dan Antonescu crede că doar o legislație adaptată la realitate poate fi soluția pentru a încetini creșterea consumului de droguri.

”Legea consumului și deținerii trebuie schimbată. Nu vreau să ajungem ca în Malaezia, acolo unde o astfel de faptă este pedepsită cu pedeapsa capitală. Sunt câteva prevederi legale de care beneficiază foarte mulți dintre cei care se ocupă cu traficul de droguri. Consumul personal a ajuns la un nivel la care nu ne gândeam în urmă cu 15-20 de ani. Noi dintr-o țară de tranzit a acestor substanțe stupefiante am ajuns o țară de consum la vârste extraordinar de mici.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE