Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Legea „Anastasia”, aplicabilă tânărului care a provocat tragedia din 2 Mai

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii „Anastasia”, a vorbit la Vocile care contează despre această lege și efectele ei.

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii „Anastasia”: „Inițiativa privind Legea Anastasia a pornit de la o realitate în care oamenii erau pur și simplu nemulțumiți că legea permite suspendarea executării pedepsei în cazul în care se pierd vieți omenești. Oamenii au fost uciși de șoferi, în ghilimele, băuți, drogați sau fără permis, care s-au urcat la volan, au folosit mașina ca pe o armă și care au primit, în urma unor procese, suspendări de executări de pedeapsă. Așa ceva este foarte greu de înțeles pentru un om obișnuit”.

„De aceea, am inițiat această lege care nu mai permite, practic, judecătorului să pronunțe suspendarea executării pedepsei dacă cineva care s-a urcat la volan băut, drogat sau fără permis a produs un accident mortal. Până acum era posibil acest lucru. Din 10 iulie nu mai este posibil acest lucru”.

Legea „Anastasia”, aplicabilă tânărului care a provocat tragedia din 2 Mai

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii „Anastasia”: „România, din păcate, după cum știți, este pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere. Legea este în vigoare din 10 iulie. Se va aplica și în acest caz extrem de dureros, de tragic. Dar nu este suficient”.

Robert Cazanciuc, senator PSD și initiator al Legii „Anastasia”: „Legea trebuie cunoscută foarte bine de toată lumea în momentul de față, de cei care au tentația de a se urca la volan băuți sau drogați”.

„Cei care se urcă la volan, băuți sau drogați, de cele mai multe ori pleacă de lângă cineva. Domnule, trage-l de mânecă, nu-l lăsa să se urce la volan, pentru că drumul lui nu poate fi decât la închisoare dacă produce un accident în care oamenii își pierd viața”.

„E nevoie de foarte mult, să spunem, efort, pentru a face cunoscute consecințele unor asemenea fapte, pentru a face cunoscută legea. Dar, cum spuneam, nu este suficient. Trebuie dublate de alte măsuri, trebuie foarte multă educație, trebuie foarte multă prevenție. O să fie un proces extrem de complex, dar când oamenii vor vedea soluții de condamnare cu executare în penitenciar, vor înțelege că pur și simplu nu mai există niciun fel de cale de scăpare”.

„Dacă ai fost găsit vinovat, evident, în urma unui proces, indiferent cum te cheamă, indiferent câți bani ai, indiferent ce avocați ai, singura, să spunem, pedeapsă posibilă în momentul de față pentru asemenea fapte este cu executare în penitenciar, dar sunt și alte măsuri complementare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE