Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euforie, agitație, halucinații. Cum acționează drogurile găsite în organismul șoferului care a ucis doi oameni, în 2 Mai

Accidentul rutier din stațiunea 2 Mai, soldat cu două decese, ridică în continuare mari semne de întrebare referitoare la șoferul de 19 ani, care a fost găsit drogat, dar și la acțiunile care ar fi trebuit fi efectuate de polițiști. El a fost oprit în trafic de două ori, însă în niciuna dintre situații, nu a fost dus la spital, pentru recoltarea probelor biologice. Astfel, tragedia ar fi putut fi evitată.

Expertul medico-legal Cristian Paparău a explicat, la Euronews, cât ar fi durat ca polițiștii să afle dacă tânărul era drogat.

Expert: "Nu știu cât de pregătiți erau polițiștii să depisteze dacă era drogat"

Doctor Cristian Paparău, expert medico-legal: "Polițiștilor să le lăsăm meseria de polițist. Într-adevăr, vorbim despre aprecieri subiective și, mai ales, despre oameni care nu au o pregătire medicală sau măcar o pregătire minimală pentru a sesiza astfel de comportamente. Însă aici nu mai e cazul să vorbim despre pupile dilatate, comportament anormal, limbă și buze uscate, etc, cât timp găsim un șofer în trafic despre care s-a făcut o sesizare că are un comportament anormal și pe banchetă îi mai găsim și niște substanțe despre care se poate ridica suspiciunea că ar fi cu efect psihoactiv. Eu de aici aș porni discuția.

Nu știu cât de pregătiți sunt polițiștii să depisteze astfel de comportament, pentru că am văzut, în camerele de gardă de la psihiatrie, diverse comportamente ale persoanelor aflate sub influența substanțelor. Este foarte greu chiar și pentru un cadru medical. Legislația este așa cum este. Singurele probe care sunt luate în considerare în justiție sunt cele de la IML. Aici am vorbit doar de teste orientative. Nici nu știm dacă acele substanțe, în final, se vor dovedi că s-au găsit în corpul persoanei respective, dacă erau substanțe active sau dacă erau metaboliți. Deci expertiza medico-legală va fi singura care va putea stabili asta.

Se numesc teste rapide, adică în câteva minute, 5 minute - 10 minute (n.r.: timp în care medicii își puteau da seama dacă persoana este sub influența substanțelor, dacă acea persoană ar fi fost dusă la recoltare de probe). Pe lângă acest test rapid, un cadru medical îi poate face un examen autorizat, care poate fi considerat probă în justiție".

Cât durează efectul celor trei droguri în organism

Doctor Cristian Paparău, expert medico-legal: "Citind știrile, am descoperit și eu că i s-au descoperit amfetamină, metanfetamină și cocaină. Vorbim despre trei substanțe care acționează sinergic și au un rol stimulant asupra sistemului nervos central, ceea ce poate conduce la euforie, stare de agitație, iar în concentrații mai mari, chiar la halucinații. Adică lucruri care te pot face să-ți pierzi controlul.

Conform studiilor de specialitate, în aproximativ jumătate de oră se pot observa aceste efecte. Dacă vorbim despre un consum simultan de aceste substanțe, efectul poate fi și mai rapid și poate fi potențat. Efectele pot dura până la 4-5 ore maximum".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE