Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce e Cartea Albastră și cum pot cetățenii non-UE să aibă aceleași beneficii ca cei din blocul comunitar

Dacă sunteți un cetățean din afara Uniunii Europene și doriți să vă mutați într-o țară din blocul comunitar, o Carte Albastră UE ar putea facilita tranziția.

Sistemul Cărții Albastre este o opțiune mai puțin cunoscută atunci când vine vorba de mutarea în străinătate pentru muncă.

Beneficiile variază de la o țară la alta, dar, în esență, funcționează ca un permis de ședere și de muncă. Iată ce trebuie să știți despre criteriile de eligibilitate pentru această opțiune și cum să depuneți cererea, potrivit Euronews Travel.

Ce este o Carte Albastră a UE?

Sistemul Cărții Albastre a fost lansat de Consiliul European în mai 2009. Acest sistem permite cetățenilor non-UE cu înaltă calificare să locuiască și să lucreze în orice țară din UE, cu excepția Danemarcei și a Irlandei. În decembrie 2011, a fost adoptată o directivă privind permisul unic, descrisă ca fiind un "permis de ședere și de muncă bazat pe cerere".

Acest sistem are ca scop atragerea de lucrători calificați în UE.

"Migrația forței de muncă în Europa stimulează competitivitatea noastră și, prin urmare, creșterea noastră economică. De asemenea, contribuie la soluționarea problemelor demografice care rezultă din îmbătrânirea populației noastre.", a declarat José Manuel Barroso, care a fost anterior președinte al Consiliului European.

Ca atare, Cartea Albastră se adresează profesioniștilor cu o "educație adecvată" sau cu "competențe căutate".

Care sunt avantajele oferite de Cartea Albastră a UE?

Inițiativa Cărții Albastre este însoțită de diverse beneficii pentru a facilita relocarea într-un stat membru al UE.

Cel mai important este faptul că asigură condiții de muncă și salariale egale cu cele ale resortisanților și libertatea de circulație în Spațiul Schengen (cu excepția cazului în care este eliberată în România, Bulgaria, Cipru sau Croația).

De asemenea, le conferă titularilor o serie de drepturi socio-economice, cum ar fi indemnizațiile de șomaj, și facilitează accesul membrilor de familie.

După doi până la cinci ani, în funcție de țara de reședință, cardul vă permite să solicitați rezidența permanentă.

Cum pot solicita o Carte Albastră a UE?

Dacă credeți că vi se potrivește Cartea Albastră, pregătiți-vă să vă confruntați cu un proces de solicitare dificil și potențial de lungă durată.

În primul rând, există diverse condiții de eligibilitate. Acest sistem se adresează doar cetățenilor din afara UE, așa că moldovenii, britanicii și americanii pot beneficia de el, de exemplu.

În al doilea rând, schema presupune ca solicitanții să fi absolvit studii superioare - adică o diplomă de licență - sau doi până la cinci ani de experiență profesională, în funcție de țară.

De asemenea, solicitanților li se cere să dețină un contract de muncă sau o ofertă de muncă obligatorie în țara în care intenționează să locuiască. Acest contract trebuie să îndeplinească cerințele salariale minime.

Procesul de depunere a cererii variază de la o țară la alta, dar va trebui să începeți prin a vă programa o întâlnire la ambasada sau la consulatul UE sau al unei țări specifice din țara dumneavoastră de reședință.

Pe lângă oferta de angajare, în cele mai multe cazuri va trebui să aduceți formularul de cerere completat, pașaportul, fotografiile de pașaport, dovada calificării educaționale, un CV și dovada asigurării de sănătate.

În unele țări, acesta este doar un pas inițial pentru a primi o viză de intrare pentru angajare sau un permis de ședere. Cererea de Carte Albastră se face apoi atunci când vă mutați în noua țară, la un birou local de imigrare.

Fiecare țară are un proces ușor diferit, așa că asigurați-vă că consultați pagina cu informații specifice.

Care sunt cerințele salariale minime pentru o Carte Albastră UE?

Pentru a fi eligibil pentru o Carte Albastră a UE, trebuie să câștigați de aproximativ 1,5 ori salariul mediu brut din țara respectivă.

Țările specifică în fiecare an un salariu anual minim necesar. În Franța, de exemplu, acesta este stabilit la cel puțin 53 836,50 EUR, în timp ce Germania solicită cel puțin 56 400 EUR.

Alte țări sunt semnificativ mai mici. În Italia, cerința minimă este de 24 789 de euro pe an, în timp ce în Malta este de 16 036 de euro.

Cât costă Cartea Albastră a UE?

Costul solicitării unei Cărți Albastre a UE variază de la o țară la alta. Cea mai scumpă este Finlanda, unde costă 550 de euro, în timp ce în Bulgaria costă 55 de euro, iar în Cipru cererea este gratuită.

Cât durează obținerea unei Cărți Albastre a UE?

Cartea Albastră a UE are o durată maximă de procesare de 90 de zile. Timpul exact în care veți primi cardul va depinde de țara în care intenționați să locuiți și de autoritățile care se ocupă de cerere.

Dacă vă gândiți să solicitați o Carte Albastră, asigurați-vă că vizitați site-ul de internet al fiecărei țări în parte pentru informații specifice despre cum să depuneți cererea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE