Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cetățenii din afara UE pot rămâne doar 90 de zile pe teritoriul statelor membre. Ce se întâmplă dacă se depășete limita

Călătorii dintr-o țară din afara Uniunii Europene care sosesc aici pot rămâne doar pentru o anumită perioadă de timp fără viză.

Americanii, britanicii și canadienii se numără printre cei care pot rămâne în UE și în zona Schengen timp de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

Iată regulile oficiale pentru a vizita UE în calitate de resortisant non-UE și cum să vă asigurați că șederea dumneavoastră este legală.

Care sunt sancțiunile pentru depășirea celor 90 de zile în UE?

Cetățenii din afara UE care stau mai mult de 90 de zile în UE sau în zona Schengen își depășesc oficial limita. Pentru că pașapoartele sunt scanate la intrarea și ieșirea în UE, depășirea șederii este ușor de detectat. Există mai multe posibile sancțiuni pentru cetățenii din afara UE care nu părăsesc blocul după 90 de zile.

Dacă rămâneți peste 90 de zile în UE, riscați să fiți deportat. Țările vă pot întemnița legal, vă pot deporta sau vă pot acorda un număr limitat de zile pentru a pleca.

Acestea fiind spuse, deportarea este rareori impusă pentru un vizitator care nu încearcă să lucreze ilegal sau să pretindă beneficii. Cel mai probabil vi se va spune că trebuie să plecați cât mai curând posibil.

Depășirea limiei în UE înseamnă, de asemenea, riscarea unei amenzi. Aceasta poate fi percepută împreună cu alte penalități, iar suma depinde de țară.

În Italia, este posibil să trebuiască să plătiți între 5.000 și 10.000 de euro. În Germania, o amendă de până la 3.000 EUR este posibilă, în timp ce în Spania poate varia de la 500 EUR la 10.000 EUR.

Revenirea în UE după depășirea limitei de 90 de zile

De asemenea, țările au dreptul de a impune o interdicție de reintrare pentru cei care au depășit limita de 90 de zile.

Acest lucru poate fi scurt de câteva luni sau de lungă durată până la câțiva ani. Tinde să fie mai lung pentru cei care depășesc perioada legală cu o sumă semnificativă.

Pedepsele de deportare, amenzile și interdicțiile de reintrare depind de situațiile individuale și pot să nu fie aplicate imediat sau deloc.

Cu toate acestea, chiar dacă reușiți să le evitați, pașaportul dvs. va fi etichetat cu o alertă de depășire a șederii, ceea ce va face mai dificilă întoarcerea în UE.

Dacă încercați să intrați din nou în orice țară din UE sau din spațiul Schengen, probabil că vă veți confrunta cu controale stricte la frontieră și s-ar putea chiar să vi se refuze intrarea.

Cum poți sta legal peste 90 de zile în UE?

Cetățenii din afara UE care doresc să rămână în UE și în zona Schengen mai mult de 90 de zile trebuie să solicite o viză.

Este important să rețineți că trebuie să solicitați viză atunci când vă aflați în țara de origine. Nu puteți ajunge în UE și apoi să solicitați o viză ca o modalitate de a vă prelungi șederea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE