Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE digitalizează și monetizează frontierele: 7 euro ca să treci granița

Planurile Uniunii Europene de introducere a unei taxe și a unei scanări biometrice automate pentru călătorii din afara UE au ca scop securizarea frontierelor blocului, dar au stârnit îngrijorări cu privire la supraveghere și la eventualele întârzieri.

Cele două sisteme pe care Bruxelles-ul dorește să le introducă ar urma să monitorizeze toate intrările și ieșirile călătorilor din afara Uniunii Europene în blocul comunitar, potrivit Euronews. De asemenea, se va introduce o taxă de șapte euro și o obligație de înregistrare înainte de călătorie pentru 1,4 miliarde de persoane care, până acum, beneficiau de acces fără viză.

Inițiativa vine după o încercare anterioară de a întări securitatea frontierelor UE, care nu a reușit să obțină un consens între cele 27 de țări ale Uniunii.

Au fost exprimate îngrijorări cu privire la costurile și întârzierile legate de noul sistem de intrare și ieșire (EES) și legate de Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS).

În ciuda dificultății introducerii unor astfel de sisteme, „Comisia acordă o mare importanță livrării la timp a EES, ETIAS și SIS (Sistemul de Informații Schengen)” și își propune să introducă noul sistem până la sfârșitul anului 2023, a declarat un purtător de cuvânt pentru Euronews.

Sistemul de intrare și ieșire din UE

EES va înregistra intrarea și ieșirea tuturor călătorilor din afara UE pe măsură ce aceștia intră în bloc, precum și refuzul de intrare.

Chioșcurile automatizate care efectuează înregistrarea biometrică vor înlocui ștampilarea fizică a pașaportului. Călătorilor li se vor face poze tip portret și li se vor lua amprente digitale de la patru degete. Aceste date EES vor fi apoi stocate timp de trei ani, sau cinci ani în cazul persoanelor care depășesc perioada de ședere.

Cetățenii non-UE din țările scutite de viză, inclusiv cetățenii britanici post-Brexit, pot petrece doar 90 de zile din 180 de zile în blocul comunitar fără a avea nevoie de viză. În prezent, nu există nicio modalitate de a ști dacă un călător a depășit cele 90 de zile permise, cu excepția datelor de intrare și de ieșire din pașaportul unei persoane.

Comisia afirmă că această metodă este lentă și predispusă la erori, deoarece ștampilele de intrare și ieșire pot fi ilizibile sau contrafăcute.

Deși unele țări, printre care Spania, Portugalia și Cipru, au introdus sisteme naționale de urmărire a intrărilor și ieșirilor, acestea nu pot urmări dacă un cetățean din afara UE părăsește zona prin altă țară.

Gestionarea frontierelor în contextul migrației neregulamentare din ultimii ani a permis solicitanților de azi și migranților să călătorească mai departe în Spațiul Schengen. Din această cauza au apărut tensiuni între țările din UE. Austria se opune aderării României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație de teama migrației ilegale.

Acesta este motivul pentru care Comisia consideră că este necesar un sistem SEES la nivelul UE, care nu se va aplica cetățenilor din UE sau din spațiul Schengen.

EES trebuia să fie lansat în 2022, apoi a fost amânat până în mai 2023, iar acum este programat să fie livrat până la sfârșitul anului 2023.

Statele membre UE, îngrijorate că timpii de așteptare se vor mări

În timp ce executivul UE insistă că va reduce timpii de așteptare la frontiere, statele membre au opinii extrem de diferite. Unele țări, cum ar fi Lituania, sunt de acord cu Comisia, dar multe altele nu sunt de acord.

Austria a declarat în noiembrie că „sarcinile suplimentare care rezultă din regulamentul privind SEE vor duce la o creștere puternică a timpilor de procesare. În prezent, ne așteptăm ca durata proceselor să se dubleze față de situația actuală”.

Această îngrijorare este împărtășită de Germania, care a declarat că ”fluxurile de pasageri la punctele de trecere a frontierei au fost analizate în strânsă cooperare cu industria aviatică. Se estimează că timpii de control pentru pasageri vor crește semnificativ prin introducerea EES”.

Sistemul a fost criticat, de asemenea, de către ONG-urile, experții, avocații și academicienii din cadrul grupului European Digital Rights (EDRi), care se ocupă de drepturile digitale.

Chloé Berthélémy, consilier politic principal la EDRi, a solicitat „interzicerea supravegherii biometrice în masă și a altor practici de supraveghere biometrică care restrâng în mod disproporționat drepturile și libertățile”.

Ea a avertizat, de asemenea, împotriva „securizării problemelor legate de migrație și a consolidării Cetății Europa”, precum și a riscurilor reprezentate de potențiale atacuri cibernetice asupra bazelor de date centralizate de identitate digitală.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Euronews că „există garanții pentru a asigura drepturile călătorilor în ceea ce privește protecția vieții lor private și a datelor personale. Datele lor cu caracter personal vor fi păstrate în EES doar atât timp cât este necesar și în scopul pentru care au fost colectate”.

Cel de-al doilea sistem, ETIAS, care este dezvoltat în strânsă colaborare cu EES și se bazează pe datele furnizate de EES, va fi introdus la câteva luni după primul sistem.

Călătorii vor trebui să plătească o taxă de 7 euro

În cadrul ETIAS, călătorii din țările din afara UE, care în prezent sunt scutiți de vize pentru a călători în UE, vor fi obligați să solicite o autorizație de călătorie în UE și să plătească o taxă de 7 euro înainte de sosire.

Comisia afirmă că peste 95% dintre cererile ETIAS vor fi aprobate automat în câteva minute de la depunere.

Dacă nu sunt revocate, autorizațiile de călătorie vor avea o durată de trei ani și vor fi valabile pentru mai multe călătorii în bloc, etapă după care călătorii vor trebui să depună o nouă cerere.

Australia, Canada și Statele Unite ale Americii au toate sisteme similare deja în vigoare.

Comisia susține că costul sistemului, care urmează să fie introdus în prezent în noiembrie, „ar trebui” să fie acoperit de taxa de 7 euro care va merge la bugetul UE.

În 2018, unitățile de cazare turistică din UE au înregistrat 168 de milioane de sosiri din țări terțe. Dacă fiecare dintre aceste sosiri ar fi reprezentat o primă călătorie în UE și dacă sistemul ETIAS ar fi fost în vigoare, ar fi generat venituri de peste 1,1 miliarde de euro.

Cu toate acestea, veniturile finale vor fi mult mai mici decât această cifră. În primul rând, persoanele cu vârsta sub 18 ani și peste 70 de ani nu trebuie să plătească taxa, iar taxa acoperă, de asemenea, călătoriile multiple pe parcursul a trei ani. Astfel, cineva care a plătit taxa pentru a vizita Spania în 2024 nu va trebui să plătească din nou până în 2027, chiar dacă vizitează alte destinații din UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE