Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: Autoritățile distrug taberele migranților. Cei evacuați se plâng că sunt aruncați în stradă în plină iarnă

În Spania, autoritățile dintr-un oraș din provincia Almeria au evacuat o tabără de migranți. Aceștia stăteau de mulți ani în zonă, iar acum consiliul municipal a dărâmat tabăra. Migranții, majoritatea veniți din Africa, se plâng că sunt lăsați pe drumuri în plină iarnă.

Câți migranți erau în tabără

Aproximativ două sute de persoane au fost evacuate din tabăra improvizată acum cincisprezece ani. Ea fusese ridicată în sudul Spaniei, într-o zonă cunoscută pentru agricultura intensivă. În vreme ce angajații municipalității se ocupau de evacuare, pompierii încercau să stingă un incendiu care cuprinsese clădirile taberei.

Abdulai, rezident în tabăra El Walili: „Acum ne dau pe toți afară, în frig, chiar acum. Este foarte, foarte frig. Va fi foarte greu, foarte greu.”

Un ordin judecătoresc pentru demolarea taberei arată că locuințele din interiorul ei erau neîngrijite și dărăpănate și fuseseră ridicate fără autorizații de construcție.

Autoritățile nu au planuri adecvate de transfer pentru migranți

Locuitorii evacuați din tabăra El Walili au fost duși cu autobuzele la un depozit din apropiere, unde au fost întâmpinați de lucrători ai Crucii Roșii.

„Avem un centru de primire pe bulevard, există și servicii sociale, există centrul de asistență și urmează să oferim și o soluție pentru locuințe. Planul este să vă mutați, oricine (are nevoie) poate să vină să ceară lămuriri”, spune un reprezentant al consiliului local Nijar.

O organizație care se ocupă de drepturile omului și care lucrează cu migranții din sudul regiunii Andaluzia susține că autoritățile nu au planuri adecvate de transfer pentru migranți.

Serigne Mbayé, membru al parlamentului regional Madrid: „Taberele de acest fel din Almeria sunt evacuate și demolate. Am venit să cerem să li se ofere o alternativă pentru locuit acestor oameni, pentru că îi expulzează în stradă pe frigul acesta, ceea ce este inuman, ba mai și plouă, și nu li se oferă alternative.”

Cei mai mulți dintre cei cinci sute de migranți ce locuiau în tabără erau bărbați din Africa Subsahariană și Maroc și care lucrau la numeroasele ferme din zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE