Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungurii trec granița în România și Slovacia pentru carburanți și alimente ieftine

Guvernul de la Budapesta susține că Ungaria se confruntă cu o uriașă rată a inflației de 25% din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, deși în țările vecine, precum România, Slovacia și Croația, prețul combustibilului și al altor produse este mult mai mic. Așa se face că mulți unguri fac turism în statele de la graniță pentru alimentarea cu benzină și motorină, dar și cu produse alimentare.

Turismul în scopul aprovizionării cu combustibili pare să înflorească la graniță. La benzinăria din Párkány, Slovacia, sosesc zeci de mașini cu număr de înmatriculare unguresc. Orașul Párkány este chiar la graniță, fiind despărțit de Ungaria de un pod peste Dunăre. Mulți oameni vin aici pentru diverse cumpărături, în condițiile în care inflația din Slovacia este mult mai mică, respectiv de 15,4%.

„Am traversat podul pentru că aici benzina este mai ieftină. Atunci când a fost inaugurat podul, cu 20 de ani în urmă, era la fel. Și vă pot spune că nu venim doar pentru combustibil, mergem și la supermarket, unde berea și brânza sunt mai ieftine”, spune un bărbat.

„Avem o călătorie de afaceri aici, în Párkány, și ne-am gândit să o combinăm cu o masă de prânz și cumpărături, iar apoi, evident, suntem curioși să vedem cât de avantajos este prețul combustibilului. Nu este cu mult mai avantajos, diferența este de aproximativ 10 eurocenți. Am alimentat cu motorină. Evident, cursul de schimb al euro este un pic mai bun acum în comparație cu forintul (moneda națională -n.red), iar asta îl face puțin mai favorabil”, adaugă un altul.

Sunt și alte locuri unde este mult mai rentabil să mergi pentru aprovizionare. Spre exemplu, autoritățile locale dintr-un orășel sudic, majoritar anti-Orban, trimit autobuzele în România, pentru alimentare. Este un drum de o oră și jumătate, dar merită efortul.

Robert Molnár, primarul orașului Kübekháza: În calitate de șef al municipalității, nu-mi permit să irosesc banii așa cum o face guvernul nostru. Așa încât, am hotărât că vom merge din Kübekháza la benzinăria de lângă un mic orășel din România, pentru alimentarea cu combustibil. Acolo litrul de benzină este mai ieftin cu 0,25 euro, iar noi trebuie să alimentăm de două-trei ori pe lună, deci contează.

Guvernul condus de Viktor Orban susține că situația economică mai dificilă și inflația mare sunt cauzate de sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei. În Ungaria, spre exemplu, 100 de grame de brânză costă 4 euro, ceea ce este ridicol având în vedere că salariul mediu este de 1.261 de euro, iar salariul minim pe economie este în jur de 504 de euro. Chiriile sunt și ele foarte mari: în Budapesta chiria pentru un apartament este de 350 de euro pe lună.

Nora Shenouda, jurnalist Euronews: Oricine își alimentează mașina în Slovacia în loc de Ungaria poate economisi în jur de 8.000 de foriniți, adică 20 de euro. Astfel, excursiile pentru benzină și alte cumpărături în localități situate la 30-40 de km de graniță se dovedesc a fi rentabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE