Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația în Europa scade, dar prețurile la alimente cresc. Cine plătește cel mai mult și pentru ce

Prețurile alimentelor au continuat să crească în Europa, în ciuda faptului că inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor comunicate de Eurostat, agenția europeană de statistică.

Inflația prețurilor alimentelor în UE a fost de 18,2%, iar în zona euro de 16,2% în decembrie, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de media lunii noiembrie. Dar prețurile unor alimente de bază, precum zahărul, brânza și ouăle, uleiurile și grăsimile, continuă să crească.

Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania fiind pe locul al doilea, cu 33,5%, urmată de Estonia, cu 30,8%.

Cele mai mici variații de preț au fost înregistrate în Luxemburg cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.

Cele șase categorii de produse alimentare în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile, variind între 30,2% și 56,6%.

Prețul zahărului s-a dublat în Estonia, a crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. În Suedia, Danemarca și Luxemburg, creșterea prețurilor a fost de aproximativ 10%.

Prețurile pentru ouă au înregistrat creșteri foarte variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE