Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația, un fenomen global. Oficial Banca Mondială: Sunt ușor optimist față de cum gestionăm inflația

Inflația ridicată este o realitate cu care se confruntă toate țările din lume, însă nu este o situație care să fi scăpat de sub control. Este mesajul pe care îl transmite Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte al Corporației Financiare Internaționale din cadrul Băncii Mondiale, într-un interviu exclusiv pentru Euronews România.

„Lucrul rău este că avem o inflație mare, lucrul bun este că avem o inflație mare în toate țările. Nu este  particularitate a României și are un impact asupra tuturor țărilor vecine, în Uniunea Europeană, în zona euro, dar și în restul țărilor. Sunt ușor optimist în viitor, în felul în care gestionăm inflația. Știm de unde provine această creștere a inflației. E legat de prețul energiei, de războiul din Ucraina, de invazia Rusiei, de impactul pe care îl are asupra securității alimentare, asupra crizei alimentare, dar astea sunt originile specifice ale inflației.

E adevărat că inflația a afectat toate sectoarele, toate produsele și va rămâne. Nu e doar un incident izolat. Dar pe de altă parte, cred că a fost identificată. Băncile centrale și-au făcut treaba. Au crescut ratele dobânzilor. În anumite cazuri, oamenii cred că au dobânzi mai mari decât ar trebui. Eu nu cred asta. Eu cred că e foarte important să ținem inflația sub control, dar eu sunt optimist și cred că inflația va merge în jos”, a spus Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte al Corporației Financiare Internaționale din cadrul Băncii Mondiale.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut ușor în decembrie anul trecut și a ajuns la 16,4%, dar este de două ori mai mare decât în decembrie 2021, când era 8,2%.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a spus că rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul lui 2023.

„Puseul inflaţionist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Ştiu, pare surprinzător. Ne-am obişnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflația nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare”, a spus Câciu la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE