Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un rus poate rămâne în UE, în ciuda respingerii cererii de azil, pentru a primi canabis medicinal

Instanța supremă a Uniunii Europene a sprijinit marți un rus care dorește să rămână în Olanda, pentru că are nevoie de un tratament medicamentos pe bază de canabis. care nu este disponibil în țara sa de origine.

Canabis pentru durere

Bărbatul a dezvoltat o formă rară de cancer al sângelui la vârsta de 16 ani și primește în prezent un tratament medical în Olanda, care include canabis medicinal pentru a-l ajuta să își aline durerea.

El a depus mai multe cereri de azil în Olanda, dar ultima i-a fost respinsă în 2020, potrivit Euronews.

Curtea de Justiție a declarat că bărbatul nu ar trebui să fie trimis înapoi în țară, chiar dacă Olanda i-a respins cererea de azil. Aceasta a declarat că lipsa unui tratament adecvat l-ar expune la o asemenea durere „încât ar fi contrară demnității umane”.

„(n. red. Bărbatului) ar trebui să i se elibereze un permis de ședere sau, cel puțin, să se amâne expulzarea sa”, deoarece „nu ar mai putea duce o viață decentă dacă acest tratament ar fi întrerupt”, a precizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un comunicat.

Instanța locală va lua decizia finală

Instanța UE a reacționat la o întrebare adresată de o instanță locală olandeză, care a solicitat îndrumări cu privire la modul în care trebuie abordată această problemă. Instanța locală este cea care trebuie să ia o decizie în acest caz, dar sfatul instanței din Luxemburg este un factor important.

Instanța a decis că legislația UE împiedică țările să returneze cetățenii non-UE care se află ilegal în blocul comunitar dacă aceștia „suferă de o boală gravă” și dacă returnarea persoanei în țara lor ar provoca „o creștere rapidă, semnificativă și permanentă” a durerii.

Potrivit cererii de pronunțare a unei hotărâri preliminare emise în februarie 2021, rusul spusese că tratamentul cu canabis medicinal ar putea ameliora durerea cu aproximativ 70%.

Rusia interzice consumul de canabis, iar acest subiect a devenit o problemă internațională majoră de când vedeta WNBA Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare, după ce agenții vamali au declarat că au găsit în bagajul ei ulei de canabis. Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice americane a declarat că i s-a prescris canabis pentru dureri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE