A început deja sezonul festivalurilor de muzică. Asta înseamnă nu doar distracție, ci și cheltuieli care, în contextul economic actual, pot avea un impact destul de mare asupra bugetului. Haideți să vedem cât ne poate costa o vară de distracție anul acesta.
Zeci de mii de români speră ca la un moment dat, în cursul acestei veri, să aibă parte de genul acesta de distracție: muzică bună, artiști cunoscuți și zile însorite. Însă toate acestea costă, începând chiar cu biletele de festival.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: Cluj Arena se pregătește pentru o nouă ediție de Untold. Trebuie să știți că dacă vă doriți să participați la acest eveniment și să vă bucurați de muzică, acest lucru vă va costa cam 1.000 de lei pentru un abonament cu acces general pentru fiecare dintre zilele festivalului. Ar trebui să fiți liniștiți sau nu, pentru că în principiu acestea sunt prețurile și pentru Electric Castle și pentru evenimentele de acest tip din București sau din Constanța.
Următoarea grijă pe listă este cazarea. Clujul este renumit pentru prețurile uriașe la care cazările de „ocazie” ajung în perioada festivalurilor. Oferte ar mai fi chiar și acum, dar costurile sunt exagerat de mari: un apartament în oraș ajunge să fie închiriat chiar și cu 5.000 de lei. Pe noapte.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: Înainte să vă pregătiți ținutele pentru festival, ar trebui să vă gândiți unde vă cazați, dacă nu ați mai fost la Cluj veți fi deloc plăcut impresionați. Dacă ați mai fost în perioada festivalurilor, probabil știți deja situația: prețurile apartamentelor pentru zilele de festival sar de 1.000 de lei pe noapte și asta nu este cazul neapărat la apartamentele aflate foarte aproape de festival. Dacă vă gândiți la hoteluri, cele mai mult camere au fost rezervat acum foarte mult timp.
Vine apoi problema transportului. În funcție de mijlocul de transport pe care îl alegeți și de rută, veți scoate din buzunar, în medie, între 200 și 1.000 de lei. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje.
Desigur că trebuie să și ajungeți la festival la care vreți să vă distrați. Puteți alege avionul, evident. Un bilet dus-întors din București în Cluj-Napoca ajunge să coste echivalentul a 200 de euro. Ați putea să alegeți trenul, condițiile nu sunt foarte bune și prețul la cușetă poate să ajungă și la 200 de lei sau puteți alege varianta utilizării automobilului. Vă costă un plin această distanță, poate mai mult de un plin, undeva la 600 de lei. Aveți avantajul că puteți lua și câțiva prieteni și să împărțiți costul combustibilului.
Potrivit platformelor de specialitate, trei mese pe zi în Cluj-Napoca, în restaurante care nu sunt nici premium, dar nici fast-food, costă în medie 250 de lei. Dacă veți mânca în festival, vă puteți aștepta la costuri mai mari.
Facem așadar calculul și ne concentrăm pe varianta unui festival la Cluj-Napoca, pentru cineva care vine din București: Transportul va costa între 500 de lei și 1.000, în funcție de mijlocul de transport, pentru cazare ar trebui să pregătești cel puțin 3.000 de lei pe noapte dacă vrei un apartament decent, mâncarea te va mai costă încă 250 pe zi, iar pentru biletele la evenimente te poți aștepta să plătești, în medie 1.000 de lei. Deci pregătește-te de economii și, poate ar fi bine să găsești mai mulți prieteni cu care să împarți costurile.