Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avatar, Omul Păianjen: Niciun drum spre casă și Pantera Neagră sunt printre cele mai bune filme ale anului 2022

Industria cinematografică a început să se redreseze ușor în 2022, odată ce oamenii au putut reveni în sălile de spectacole, după eliminarea restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. Top Gun: Maverick, Doctor Strange și Pantera Neagră sunt printre producțiile comerciale cu cel mai mare succes la box office.

Omul Păianjen: Niciun drum spre casă a marcat începutul anului, spre entuziasmul fanilor. Pelicula care îi are în rolurile principale pe Tom Holland și Zendaya a fost nominalizată la Premiile Oscar pentru efecte speciale.

Multe filme bune, de la cinema pe platformele de streaming

"2022 a început foarte bine, deoarece Omul păianjen: Niciun drum spre casă a avut succes la box office, iar apoi a apărut COVID-19. Astfel, în ianuarie 2022 au fost luate multe decizii care au afectat cinematografia în restul anului. O mulțime de filme au ajuns pe platformele de streaming, deși ar fi putut fi lansate în cinematografe", spune Lindsey Bahr, critic de film.

În top 10 filme ale anului 2022 figurează și producția Doctor Strange în Multiversul Nebuniei, avându-l pe Benedict Cumberbatch în rolul neurochirugului genial care, pornit într-o călătorie mistică, deschide poarta către multivers și către o versiune alternativă a propriei personalități.

Ce încasări a realizat Pantera neagră

După peste 30 de ani, fanii celebrului film Top Gun, un clasic al genului acțiune, au avut bucuria de a se reîntâlni cu Tom Cruise și îndrăgitul personaj, aviatorul Maverick. Un alt film de mare succes în sălile de cinema a fost Pantera neagră. Wakanda pentru totdeauna, care a înregistrat încasări de peste 750 de milioane de dolari.

"Există adesea o prăpastie uriașă între ceea ce le place criticilor și ceea ce încearcă ei să promoveze, pe de-o parte, și filmele pentru care publicul larg este dispus să plătească, pe de altă parte. Anul acesta nu este diferit. În topul box office-ului pentru 2022 se află Top Gun: Maverick, Doctor Strange și Pantera Neagră, iar apoi toate aceste filme indie care se pretează la premii, filmele de artă care au ieșit în ultimele luni și nu s-au descurcat prea bine", mai arată criticul.

Lungmetrajul Tár, semnat de Todd Field și plasat în mediul cosmopolit al muzicii occidentale, spune povestea Lydiei Tár, una dintre cele mai importante compozitoare și dirijoare din istorie, prima femeie care a condus o orchestră importantă în Germania.

Ce film a fost primit cu ovații la Festivalul de la Veneția

Filmul Nu îți face griji, dragă/Don't Worry Darling este o distopie care pleacă de la povestea unei casnice din anii '50, ce se va dovedi a fi victima unui experiment. Pelicula care îi are în rolurile principale pe Florence Pugh și Olivia Wilde a fost primit cu ovații la Festivalul de film de la Veneția din luna septembrie.

A existat și o tendință a multor regizori veterani de a privi în urmă cu nostalgie, la copilăria lor sau la filme vechi.

Armageddon Time, regizat de James Gray, și The Fabelmans, semnat de Steven Spielberg se înscriu în această categorie.

Deși specialiștii estimează încasări în jur de 8 miliarde de dolari, adică dublu față de anul precedent, nu se poate vorbi încă de o reîntoarcere la cifrele de dinaintea pandemiei care se situează undeva la 11 miliarde de dolari.

Anul 2022 se termină cu una dintre cele mai așteptate premiere: Avatar. Filmul a fost lansat la mijlocul lunii decembrie și este o continuare a producției din 2009 realizate de James Cameron. Originalul a obținut încasări de aproape 3 miliarde de dolari, la nivel mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE