Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alimente produse în spațiu, prin reciclarea dioxidului de carbon expirat de astronauți. NASA a premiat o nouă tehnologie

O companie din New York, care produce combustibil pentru avioane cu o amprentă negativă de carbon, a venit cu o propunere revoluționară în ceea ce privește meniul astronauților, pe care vrea să-l ducă la un alt nivel, potrivit Reuters.

La concursul Deep Space Food Challenge, sponsorizat de NASA, compania respectivă a propus reciclarea dioxidului de carbon expirat de astronauții aflați în spațiu, combinat cu hidrogenul extras din apă, prin electroliză.

Scopul este acela de a fabrica, pe bază de drojdie, shake-uri care conțin proteine, carbohidrați și grăsimi benefice.

Shake-uri produse în spațiu, din reciclarea dioxidului de carbon expirat de astronauți

Potrivit fondatorului companiei, băutura are consistența unui shake obținut din zer. Acesta susține că gustul seamănă cu al seitanului, un produs asiatic care are gust apropiat de tofu. Seitanul este obținut din glutenul extras din grâu și este folosit ca înlocuitor al cărnii.

"Cu siguranță că este un produs mai nutritiv decât Tang", susține Stafford Sheehan, unul dintre fondatorii companiei, deținător al unui doctorat în chimie fizică, la Universitatea Yale.

Acesta se referă la băutura Tang, la plic, popularizată în 1962 de astronautul John Glenn. El este primul american care a realizat o survolare orbitală a Pământului.

Conform Hindustan Times, tehnologia la care se referă Sheeran prevede conversia dioxidului de carbon, care duce la producerea de alcool de puritate ridicată, folosit la combustibilul pentru avioane, dar și la fabricarea de vodkă sau la parfumuri.

Alimentele produse în spațiu ar putea fi consumate și pe Pământ

Cei de la NASA au premiat compania respectivă cu 750.000 de dolari. În total, au fost acordate 8 premii. La acel concurs, un laborator din Florida a creat un sistem biogenerativ pentru a cultiva legume proaspete, ciuperci și chiar larve, care ar putea fi utilizate ca micronutriente.

Cercetătorii finlandezi au fost și ei prezenți cu o tehnologie de fermentare cu ajutorul gazelor, care produce proteine unicelulare. O companie din California a prezentat un proces de fotosinteză artificială, care poate crea ingrediente alimentare pe bază de plante și fungi.

Americanii au și un departament de culturi spațiale, în cadrul Centrului Spațial Kennedy. Directorul Ralph Fritsche a făcut și o paralelă cu filmul "Marțianul", cu Matt Damon în rol principal, în care acesta creștea "cartofi fictivi" în spațiu, cu ajutorul unui fertilizant obținut din fecale umane.

"Acea a fost o idee dusă la extrem de un film produs la Holywood", a spus Ralph Fritsche.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE