Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila vrea mutarea serviciilor de urgență de la DSU la Ministerul Sănătății. ”E de mult timp această struțo-cămilă”

Medicul Alexandru Rafila a declarat că și-ar dori să transfere în subordinea Ministerului Sănătății serviciilor medicale de urgență, coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență, instituție condusă de Raed Arafat.

Întrebat în emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România dacă este mulțumit de modul în care funcționează sistemul medicale de urgență, ministrul Sănătății a catalogat drept o ”struțo-cămilă” modul în care funcționează în prezent aceste servicii în România.

”Separarea am găsit-o noi în Ministerul Sănătății. E de mult timp această struțo-cămilă în care serviciile medicale de urgență sunt plătite și sunt în subordinea Ministerului Sănătății, dar sunt coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Sigur că sunt situații în care trebuie să fie comanda la Departamentul pentru Situații de Urgență, dar situațiile de urgență sunt excepțiile. Nu sunt regula, adică dacă cineva are o afecțiune acută care necesită intervenția ambulanței, nu discutăm de Departamentul de Situații de Urgență.

Discutăm de o urgență medicală. Sigur că atunci când ai un accident cu victime, o catastrofă - acolo trebuie să existe o coordonare care nu trebuie să fie neapărat la Ministerul Sănătății”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că e nevoie de schimbări legislative în acest sens și ”cu timpul, lumea se va lămuri că noi suntem de bună credință la Ministerul Sănătății."

”Cred că acest lucru ar putea fi reglementat prin anumite schimbări de natură legislativă care să precizeze clar rolul ambelor instituții, mai ales că noi investim extrem de mult în serviciile medicale de urgență, începând cu renovarea unităților de primiri urgențe, cu dotarea acestor unități cu plata personalului care lucrează și în UPU și lucrează și pe serviciile de ambulanță.

Probabil că așa, cu timpul, lumea se va lămuri că noi suntem de bună credință la Ministerul Sănătății”, a mai spus Alexandru Rafila, la Euronews România.

Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: ”Avem o comunicare limitată”

Întrebat dacă s-a consultat cu premierul Marcel Ciolacu în privința transferării serviciilor medicale de urgență de la DSU la Ministerul Sănătății, Rafila a afirmat că ”locul serviciilor medicale de medicină de urgență este la Ministerul Sănătății, așa cum este aproape în toate țările din această lume”.

”Cu domnul secretar de stat Arafat vorbim, mă rog, nu foarte des. Avem o comunicare limitată, ca să spun așa, ne cunoaște de foarte mulți ani. Dânsul își face bine treaba, e un om foarte capabil, omniprezent.

Nu am niciun fel de comentariu, însă eu continui să cred că locul serviciilor medicale de medicină de urgență este la Ministerul Sănătății, așa cum este aproape în toate țările din această lume.

Sigur, faptul că dânsul lucrează la un alt minister nu cred că trebuie să fie motivul principal al acestei separări”, a concluzionat ministrul Sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE